Iekšzemes kāpas Ugāles līdzenumā - Lazarevs, Lauris (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darbā ir veikts pētījums par Ugāles līdzenumā sastopamo iekšzemes kāpu izplatību, morfoloģiju un veidošanās apstākļiem. Pētījumā izmantots plašs kartogrāfisko materiālu klāsts un lauka pētījumu dati, kas apstrādāti dažādu programmatūru vidē. Izmantotās metodes sniedz jaunu un aptverošu informācijas kopumu par kāpu morfoloģiju, telpisko novietojumu un izkārtojumu. Iegūtie rezultāti liecina, ka eolo kāpu veidošanās Ugāles līdzenumā ir cieši saistīta ar smilšainu nogulumu pieejamību un veģetācijas attīstības gaitu periglaciālos apstākļos. Kāpu formu stabilizācija notikusi ziemeļrietumu, rietumu un dienvidrietumu paleovēju virzienu ietekmē.

The Bachelor’s thesis deals with problems of distribution, morphology and development of inland dunes at Ugāle plain. Large variety of cartographical material and original field study data, processed in different software environments were used in this research. The methods used offer new and comprehensive set of information about dune morphology, spatial emplacement and layout. The results obtained show that dune formation at Ugāle plain is in close association with availability of sandy sediments and development of vegetation cover in periglacial environment. The stabilization of dune forms is mainly influenced by NW, W and SW paleowind directions.
Inland dunes at Ugāle plant
Keywords: Ģeogrāfija; Ugāles līdzenums; iekšzemes kāpas; kāpu morfoloģija; paleovēju virzieni; eolie procesi