Latvijas eksporta attīstība un tās ietekme uz ekonomikas izaugsmi - Šmeikste, Evelīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba temats ir Latvijas eksporta attīstība un tās ietekme uz ekonomikas izaugsmi. Bakalaura darba mērķis ir novērtēt Latvijas eksporta attīstību un tās ietekmi uz valsts ekonomikas izaugsmi, kā arī izstrādāt priekšlikumus Latvijas eksporta situācijas uzlabošanai. Bakalaura darbs sastāv no trijām nodaļām, kurās tiek aprakstīti starptautisko tirdzniecības teoriju un eksporta teorētiskie aspekti, veikta Latvijas pašreizējo ar eksportu saistīto rādītāju apskats un salīdzināšana ar Baltijas un Eiropas Savienības valstu rādītājiem un veikta analīze, lai noskaidrotu, kādu ietekmi eksports atstāj uz Latvijas ekonomiskās attīstības rādītājiem. Balstoties uz veikto analīzi, tika secināts, ka eksports sastāda nozīmīgu pienesumu tādiem Latvijas ekonomiskajiem rādītājiem kā IKP uz vienu iedzīvotāju un bezdarba līmenis, tādēļ paaugstinoties eksportam, var sagaidīt IKP pieaugumu un bezdarba samazinājumu.

The topic of the bachelor's thesis is the development of Latvian exports and its impact on economic growth. The aim of the bachelor's thesis is to evaluate the development of Latvian exports and its influence on the country's economic growth, as well as to propose suggestions for improving Latvia's export performance. The bachelor’s thesis consists of three chapters, which cover the theoretical aspects of international trade and exports, provide an overview of Latvia's current export-related indicators and compare them with those of the Baltic States and the European Union, and conduct an analysis to determine the impact of exports on Latvia’s economic development indicators. Based on the conducted analysis, it was concluded that exports make a significant contribution to Latvia’s economic indicators such as GDP per capita and the unemployment rate. Therefore, an increase in exports can be expected to lead to GDP growth and a reduction in unemployment.
Development of Latvia’s export and its impact on economic growth
Keywords: Ekonomika; eksports; starptautiskā tirdzniecība; ekonomiskā analīze; ekonomiskā izaugsme