Ambulatorās māsas loma sirds asinsvadu saslimšanu profilaksē ģimenes ārsta praksē - Kalniņa, Karīna (Latvijas Universitāte, 2016)
Karīna Kalniņa. Bakalaura darbs „Ambulatorās aprūpes māsas loma sirds asinsvadu saslimšanu profilaksē ģimenes ārsta praksē”. Latvijas Universitātes, Medicīnas fakultātes, ambulatorās aprūpes māsas programma. 2010. gadā mirušo skaits no asinsrites slimībām ir 16279 cilvēki, 2011. gadā mirušo skaits ir 15673, 2012. gadā mirušo skaits ir 16314, 2013. gadā mirušo skaits ir 16359, bet 2014. gadā mirušo skaits ir 16076. Asinsrites sistēmas sevī ietver dažādas saslimšanas, kā piemēram, reimatisms, hipertensīvās slimības, sirds išēmiskās slimības, kardiomiopātija, cerebrovaskulārās slimības un ateroskleroze (1). Teorētiskajā daļā veikta literatūras analīze par sirds asinsvadu saslimšanām, tā cēloņiem un veicinošiem faktoriem un veselīga dzīvesveida nosacījumiem. Pētījuma praktiskā daļa realizēta izmantojot pētījuma instrumentu- anketu, pētījuma rezultāti ir apkopoti un izteikti autores secinājumi. Mērķis- Noskaidrot ambulatorās aprūpes māsas lomu sirds asinsvadu saslimšanu profilaksē ģimenes ārsta praksē. Pētījuma veids- kvantitatīvs. Pētījuma instruments- anketa. Pētījuma bāze- Sabiedriska vieta (parks, autostāvvieta, namu pagalmi). Bakalaura darbā ir 6 nodaļas, darba apjoms ir 39 lpp Atslēgas vārdi- Veselīgs dzīvesveids, saslimšanas, riska faktors

Anotation Karina Kalnina. Thesis "Ambulatory care nurse role to prevent cardiovascular disease in the family doctor's practice." Latvian University, Faculty of Medicine, ambulatory care nurse program. In 2010, the number of deaths from circulatory diseases were 16,279 people, in 2011 the number of deaths was 15,673, in 2012 the number of deaths was 16,314, in 2013 the number of deaths was 16,359, but in 2014 the number of deaths was the 16,076th circulatory system includes a variety of diseases such as rheumatism, hypertensive disease, ischemic heart disease, cardiomyopathy, cerebrovascular disease and atherosclerosis (1). The theoretical part of the performed analysis of literature on cardiovascular diseases, it causes and contributing factors and healthy living conditions. Study the practical part of the study carried out using the instrument of a questionnaire survey results are compiled and expressed the author's conclusions. Aim To clarify the role of ambulatory care nurse cardiovascular disease prevention of family medical practice. Style- quantitative study. The research- profile. The study bāze- public places (parks, parking, house yards). Thesis is 6 chapters, the volume of work is 39 pages Key words- healthy lifestyle, disease, risk factor
Ambulatory Care Nurse Role to Prevent Cardiovascular Disease in the Family Doctor's Practice
Keywords: Medicīna; Veselīgs; dzīvesveids; saslimšanas; riska; faktors