Triptānu grupas medikamentu aprites datu analīze 2009.-2013. gadu periodā un migrēnas terapijas iespēju un efektivitātes izvērtējums - Ābola-Eiduka, Līga (Latvijas Universitāte, 2015)
Mūsdienu pasaulē migrēnas terapijai izmanto kā tradicionālus pretsāpju līdzekļus, tā arī specifiskus pretmigrēnas preparātus no triptānu klases, piemēram, sumatriptānu, eletriptānu vai frovatriptānu. Maģistra darba mērķis ir apkopot un analizēt pretmigrēnas triptānu grupas medikamentu patēriņu aptieku tīklā „Mana aptieka” par periodu no 2009. līdz 2013. gadam, ar anketēšanas metodi iegūt un apkopot neirologu, un pacientu viedokli par migrēnas terapijas un profilakses metodēm. Galvenie secinājumi: visplašāk lietotais triptānu klases preparāts ir sumatriptāns (ap 92%), šīs grupas zāļu patēriņš gadu no gada pieaug. Migrēnas pacientu dominējošais vecums ir robežās no 25 līdz 44 gadiem. Gan ārstu, gan pacientu aptaujās norādītais galvenais migrēnas lēkmi provocējošais faktors ir stress. Diemžēl, 29% respondentu neveic profilaktisku nemedikamentozu ārstēšanu un 13% laicīgi neapmeklē ārstu.

In today's migraine therapy using traditional pain killers or nonsteroidal anti-inflammatory drugs, as well as specific anti-migraine drugs, such as sumatriptan, eletriptan or frovatriptan. Aim of the Master's thesis is to collect and analyze the consumption of anti-migraine triptans medicines group in pharmacy network "Mana aptieka" for the period from 2009 to 2013, using the questionnaire method to extract and summarize neurologists and patients' views on migraine treatment and prevention methods. The main conclusions are: the most widely used class of triptans medicine is sumatriptan (around 92%) of this group of medicines consumption from year to year increases. Migraine patients dominant aged between 25 and 44. Both doctor and patient surveys specified main migraine attack provoking factor is stress. Unfortunately, 29% of respondents do not prophylactic non-medical treatment and 13% do not go to a doctor in time.
The circulation data analysis of triptan group medicaments for period during 2009-2013 and evaluation of opportunities and effectivenes of migraine therapy
Keywords: Farmācija; migrēna; migrēnas aura; migrēnas terapijas metodes; triptāna medikamenti; sumatriptāns