Gaujas izmaiņas un mūsdienu ģeoloģiskie procesi Vidusgaujas smiltāja līdzenumā - Purgalis, Ingus (Latvijas Universitāte, 2006)
Darbā izveidots literatūras apskats par upju ieleju mūsdienu ģeoloģiskajiem procesiem un to ietekmējošajiem faktoriem. Analizētas Gaujas krastu izmaiņas salīdzinot dažādu gadu kartogrāfisko materiālu un izveidojot deviņus stacionārus (pēc prof. G. Eberharda izstrādātās metodes), Gaujas ielejas posmā no šosejas Valka – Smiltene tilta līdz mājām Bebriņi. Galvenā uzmanība tiek pievērsta krastu atkāpšanās procesiem. Darbā, balstoties uz veiktajiem pētījumiem un literatūras apskatu, tiek izdarīti secinājumi par iespējām prognozēt iespējamās Gaujas izmaiņas nākotnē. Darbs sastāv no 3 nodaļām, tā kopējais apjoms 84 lpp. Tekstu ilustrē 36 attēli (kartes, fotogrāfijas, shēmas, grafiki, tabulas). Izmantotās literatūras sarakstā 38 nosaukumi, t.sk. publicētie - 22 . Atslēgas vārdi: erozija, akumulācija, upe, alūvijs, Gauja, krasts

Review of literature in the work is made about the geological process’ and the factors that influence them in the valley of rivers. The changes in the banks of Gauja are being analysed comparing to the cartographical materials of different years and making nine stationaries (after the method of prof. G. Eberhards) in the bay of Gauja valley from the road Valka- Smiltene bridge to the house Bebriņi. The main attention is turned to the process’ of bank resignation. Basing on the researches and review of literature conclusions are made about the possibilities to predict the possible changes of Gauja in the future. The work consists of 3 chapters, its common amount 84 pages. Text is ilustrated with 39 images (maps, photos, schemes, graphs, tables). The list of literature contains 38 titles, from these published - 22. Key words: erosion, accumulation, river, alluvia, Gauja, bank
River Gauja Changes and Modern Geological Processes in the Middle Gauja Sandy Plain
Keywords: Vides zinātne