Vienskaitlinieku un daudzskaitlinieku lietojums latviešu valodā - Nagle, Kitija (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darbā aplūkoti vienskaitlinieki, daudzskaitlinieki un vārdi ar atšķirīgu leksisko nozīmi vienskaitlī un daudzskaitlī. Šī pētījuma uzdevumi ir teorētisko materiālu vākšana, valodas piemēru apkopošana un analizēšana, pētot, kā mūsdienu latviešu valodā tiek lietoti vienskaitlinieki un daudzskaitlinieki un vai to lietojums atbilst teorētiskajos materiālos aprakstītajiem latviešu valodas likumiem. Maģistra darba mērķis ir analizēt vienskaitlinieku un daudzskaitlinieku lietojumu mūsdienu latviešu valodā un konstatēt, kādas izmaiņas ir notikušas un kāda ir to iespējamā motivācija. Šī pētījuma nolūkos savākti aptuveni 1500 piemēru, kas atspoguļo vienskaitlinieku un daudzskaitlinieku lietojumu latviešu valodā. Maģistra darbā analizētie piemēri ir no “Līdzsvarotā mūsdienu latviešu valodas tekstu korpusa 2018”, Latviešu valodas interneta tekstu korpusa” un “Latviešu valodas interneta tekstu korpusa 2014”.

This Master thesis deals with singularia tantum, pluralia tantum and words with different lexical meaning in singular and plural. The tasks of this research are the collection of theoretical materials, collection and analysis of language examples, researching how the singularia tantum and pluralia tantum is used in modern Latvian and whether their use comply with Latvian language rules described in theoretical materials. The goal of the Master thesis is to analyze the use of singularia tantum and pluralia tantum in modern Latvian and to state what changes have occurred and what their potential motivation is. About 1500 examples that reflect the use of singularia tantum and pluralia tantum in Latvian have been collected for the purposes of this research. The examples analysed in the Master thesis are collected from the „Balanced modern Latvian language text corpus 2018”, „The Latvian web corpus”, „The Latvian web corpus 2014”.
The use of singularia tantum and pluralia tantum in Latvian
Keywords: Filoloģija; vienskaitlinieki; daudzskaitlinieki; skaitļa kategorija; substantīva skaitlis