Paleoekoloģisko apstākļu izmaiņas Bricu ezerā pēdējos 2500 gados - Kempela, Rita (Latvijas Universitāte, 2024)
Kempela, R. 2024. „Paleoekoloģisko apstākļu izmaiņas Bricu ezerā pēdējos 2500 gados. ” Bakalaura darbs. Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, ģeoloģijas nodaļa, 44lpp. Tā kā Vidzemes augstienē līdz šim reti veikti paleoekoloģiskie pētījumi izmantojot augu makroskopisko atlieku analīzi datētiem ezeru nogulumiem vēlajam holocēnam, darba mērķis ir veikt šos pētījumus Bricu ezerā no lauka darbos iegūtiem litorālās daļas urbuma paraugiem, lai noskaidrotu augu makroskopisko atlieku sastāvu konkrētajos nogulumos. Izmantojot radioaktīvā oglekļa datēšanas rezultātus, izstrādāts dziļuma-vecuma modelis (hronoloģija) Bricu ezera urbumam. Gitijas nogulumu paraugi pētīti ik pēc 1 cm. Rezultāti apkopoti programmā TILIA izstrādātos grafikos. Secināts, ka Bricu ezerā laika gaitā ūdens pH līmenis ir pazeminājies, ūdens kopumā bijis tīrs. Ar cilvēka parādīšanos ekoloģiskā vide ezerā ir mainījusies.

Kempela, R. 2024. " Paleoecological changes in Lake Bricu over the last 2500 years " Thesis. Riga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, Department of Geology, 44 pages. Since paleoecological studies using the macroscopic analysis of plant remains on lake sediments dated to the late Holocene have rarely been carried out in the Vidzeme Highlands, the aim of the work is to carry out these studies in Lake Bricu from the borehole samples of the littoral part obtained during field work, in order to find out the macroscopic composition of plant remains in the specific sediments. Using the results of radioactive carbon dating, a depth-age model (chronology) has been developed for the Bricu Lake borehole. Gythia sediment samples were studied every 1 cm. The results are summarized in graphs developed in the TILIA program. It was concluded that the pH level of the water in Lake Bricu has decreased over time, the water was generally clean. With the appearance of man, the ecological environment in the lake has changed.
Paleoecological changes in Lake Bricu over the last 2500 years
Keywords: Ģeoloģija; paleoekoloģija; holocēns; Bricu ezers; augu; makroskopiskās