Skautu un gaidu kustība kā pilsoniskās izglītības īstenotāji: Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas piemērs - Latsone, Paulīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs “Skautu un gaidu kustība kā pilsoniskās izglītības īstenotāji: Latvijas Skautu un gaidu centrālās organizācijas piemērs” izstrādāts ar mērķi noteikt skautu un gaidu darbības lomu un ietekmi pilsoniskās izglītības īstenošanā, pētot tās realizētās aktivitātes. Maģistra darba pētījuma rezultāti rāda, ka būtiskākie skautu un gaidu darbības elementi, kas veicina aktīvu un atbildīgu pilsoņu veidošanos, ir vērtību sistēmas attīstīšana, piederības apziņas stiprināšana, demokrātiskas, draudzīgas un drošas vides radīšana, kas veicina pilsonisko kompetenču attīstību, jo skauti un gaidas augstu novērtē savas sadarbības, cieņas, tolerances, kritiskās domāšanas, problēmrisināšanas prasmes. Brīvprātīgais darbs, labā darba paraža un princips “palīdzēt tuvākajam” veido skautus un gaidas par aktīvo un atbildīgo sabiedrības daļu.

Master thesis “Impact of Citizenship Education in scout and guide movement: Example of Latvian Scout and Guide Central Organization” has been developed with the aim to assess the scout and guide role and impact in citizenship education implementation. Rezults of the research shows that the most important elements of scout activities to contribute active and resonsible citizens are the developing a value system, making sense of belonging, creating a democratic, friendly and secure environment that promotes the development of citizenship. Scouts and guides say that through scouting they are developing skills of cooperation, dignty, tolerance, critical thinking, problemsolving. Volunteering, idea of good deed and helping others contribute scouts and guides as active and responsible citizens.
Impact of Citizenship Education in Scout and Guide Movement: Example of Latvian Scout and Guide Central Organization
Keywords: Pedagoģija; skauti; gaidas; pilsoniskā izglītība; pilsoniskums; jaunatnes organizācija