Interneta starpnieku atbildība vārda brīvības jautājumos - Valpētere, Jūlija (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darbs „Interneta starpnieku atbildība vārda brīvības jautājumos“ ir izstrādās Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedrā. Šī pētnieciskā darba ietvaros autore analizē pastāvošos interneta starpnieku veidus un normatīvo regulējumu attiecībā uz interneta starpniekiem dažādās jurisdikcijās. Tāpat tiek analizēti esošie interneta starpnieku atbildības modeļi un to praksē piemērošanas problemātskie aspekti, kā arī noteikti harmonizācijas elementi. Noslēgumā secināts, ka interneta starpnieku atbildības regulējumam jāparedz zināmas garantijas visiem pastāvošajiem interneta starpnieku veidiem, kā arī atbildības noteikšanas kritērijiem vārda brīvības jautājumos jābūt skaidri noteiktiem, papildinot jau esošo regulējumu attiecībā uz autortiesību aizskārumiem, un jābūt vērstiem uz samērīguma principa ievērošanu šo kritēriju piemērošanā interneta starpniekiem, kas paši nerada saturu.

Bachelor’s thesis "Responsibility of internet service providers regarding freedom of expression" wаs written in the Depаrtment of Internаtionаl аnd Europeаn Lаw, Fаculty of Lаw, University of Lаtviа. In this research paper the author analyzes the existing types of Internet intermediaries and the regulatory framework for Internet intermediaries in different jurisdictions. The existing Internet intermediary liability models and their application in practice has also been analyzed, and certain elements of harmonization had been detected. It is concluded that Internet intermediary liability regulation has to provide certain guarantees to all existing types of intermediaries. The liability determination criteria in questions regarding freedom of expression must be clearly defined supplementing the existing framework for copyright violations and should focus on the proportionality principle in the application of the criteria to Internet intermediaries, which do not create content themselves.
Responsibility of internet service providers regarding freedom of expression
Keywords: Juridiskā zinātne; interneta starpnieks; atbildība; vārda brīvība; harmonizācija