Suņu (Canis Familiaris) personalitāšu noteikšana stresa reaktivitātes un rīcības stila dimensijās - Purmale, Laima (Latvijas Universitāte, 2022)
Suņu uzvedībā ir vērojamas atkārtojamas individuālas variācijas, ko dēvē par dzīvnieku personalitāti. Darba mērķis ir pielietot izstrādātu pētījumu modeli, lai pierādītu personalitāšu esamību un individuālo variāciju pētījumā izvēlētās sugas – suņu indivīdiem, balstoties uz fizioloģiskām un uzvedības izmaiņām. Analizētas divas personalitāti veidojošas asis: stresa reaktivitāte, rīcības stils. Rezultāti apstiprina individuāli noturīgas uzvedības variācijas suņu uzvedībā. Rezultāti uzrāda arī augstu atkārtojamību, kas apstiprina personalitāti kā indivīdu raksturojošu multidimensionālu parametru. Darba rezultāti parāda, ka personalitātes noteikšanā ir jāpēta kvalitatīvi un kvantitatīvi izvērtējamas reakcijas. Izvēlētais pētījumu modelis var tikt pielietots lielākās paraugkopās, jo iegūto rezultātu interpretācija atbilst divu asu teorijai. Tomēr skaidrāku likumsakarību noteikšanai būtu nepieciešams lielāks darba, resursu ieguldījums, kā arī lielāka paraugkopa.

In animals, constant individual variations in behavior are called personality. The study aims to use a proposed research model to prove personality existence and individual variation in dogs based on physiological changes and behavioral reactions. The following two personality-forming axes have been analyzed: stress reactivity and coping style. The results of this study confirm variability within and between the individuals in dog behavior. Moreover, the results show high repeatability, confirming personality as an individual's characteristic multidimensional parameter. In personality determination, it is important to evaluate both qualitative and quantitative parameters. Further application of the existing model can be done since the test result interpretation corresponds to the two axes model. However, more research effort is required and larger sample size is needed to detail the relationships between the personality traits revealed in this study.
Determination of dog (Canis Familiaris) personalities in the dimensions of stress reactivity and coping style
Keywords: Bioloģija; suņi; dzīvnieku personalitāte; uzvedības variācijas; stresa reaktivitāte; rīcības stils