Feromagnētiskas viendomēna daļiņas, ar plaknes anizotropiju, dinamika precesējošā magnētiskā laukā - Sjomkāns, Oskars (Latvijas Universitāte, 2017)
Šajā darbā tiek pētīta feromagnētiska materiāla viendomēna daļiņa ar plaknes anizotropiju, tās kustība un stabilie režīmi ārējā lauka ietekmē. Tiek apskatīti Stonera – Vohlfarta modeļa pielietojumi un no Stonera – Vohlfarta modeļa izvests diferenciālvienādojums, kas tiek skaitliki risināts, izmantojot Runges – Kutta 4. kārtas metodi. Secinājumi par modeļa pielietojamību feromagnētiskām daļiņām tiek izdarīti, analizējot atrisinājumu stabilitāti un aproksimējot fāzu diagrammas no iegūtajiem rezultātiem.

This thesis looks at a single-domain ferromagnetic particle with plane anisotropy, it`s motion and it`s stable regimes in the presence of an external field. Applications of the Stoner – Wohlfarth model and numerically found solutions using Runge – Kutta 4th order method of a differential equation derived from the Stoner – Wohlfarth model are examined. Conclusions about the applicability of the model for ferromagnetic particles are drawn by analysing the stability of the solutions and by approximating phase portraits from the results.
Dynamics of a single-domain ferromagnetic particle with plane anisotropy in precessing magnetic field
Keywords: Fizika; Anizotropija; Feromagnētisms; Paramagnētisms; Diamagnētisms; Simulācija