Lauku dzīves telpa Rudzātu pagastā - Samulēviča, Andra (Latvijas Universitāte, 2010)
Latvijā ir maz diskutēts par lauku telpas nozīmi un attīstību. Sabiedrībā arvien pastāv uzskats, ka lauki gavenokārt saistās tikai ar lauksaimniecību. Lai rosinātu diskusiju par lauku teritorijām un tur notiekošajiem procesiem un lauku dzīvotspēju ir nepieciešams apzināt pašreizējo situāciju laukos. Latviešu dzejnieks Rainis ir minējis: „kas nezin pagātnes, nezin tagadnes, jā, bet vai ar to pietiek? Kas nezin nākotnes, vai tas zin tagadni?” Lai pilnvērtīgāk novērtētu apstākļus un telpas mainības cēloņus, ir pētīta Rudzātu pagasta teritorijas vēsture un apzinātas attīstības gaitas telpiskās liecības. Lauku telpa ir skatīta vērtējot teritorijas ģeogrāfiju, vietējo iedzīvotāju dzīvesritmu, darbību un apkārtējos notikumus plašākā mērogā. Vēsturiskie notikumi, lauku iedzīvotāju darbība gadsimta gaitā ir radījusi tādu lauku telpu kādu to redzam šodien. Vērtējums var atšķities, jo to nosaka ikviena zināšanu, pieredzes un radošuma līmenis. Darba gaitā visu iepriekš minēto apstākļu apzināšanas rezultātā ir radīts konkrētas lauku telpas – Rudzātu pagasta nākotnes attīstības iespēju izklāsts. Darbs sastāv no sešām nodaļām. Darba struktūra veidota šādi: sākumā izklāstīts Latgales vēsturiskais konteksts, nākamajās sadaļās ir atspoguļota Rudzātu pagasta veidošanās gaita un Rudzātu pagasts kā dzīves telpa (telpiskā struktūra, cilvēku kopuma veidošanās, zemes īpašumi un zemes izmantošana, apdzīvojuma veidošanās, saimnieciskā un dzīvesdarbība). Darba galarezultātā ir aprakstīts Rudzātu pagasta nākotnes redzējums. Pētījumā ietverti daudzi ilustratīvi materiāli, orģinālas kartes, kas vienkāršotā veidā atspoguļo darba pētījuma pamatojumu un nākotnes redzējumu. Atslēgas vārdi: lauku telpa, apdzīvojums, Rudzātu pagasts, lauku attīstība.

Latvia has little debate on role of rural development and its importance. Socally there is still a perception that the rural area principally binds only to agriculture. To develop a discussion on rural areas and ongoing processes and its vital capacity it is necessary to study its current situation. As Latvian poet Rainis mentioned „Who does know the past, nor the present, yes, but is this it? Who does not know the future, does it know the present?” To more fully evaluate the circumstances and causes of variability in rural area studies on Rudzati parish territory’s history and deliberate pace of development of spatial evidence. The studies on rural area are based on history of its territory, the rhythm of life of its inhabitants, its movement and surrounding activities in vast measure. Historical events and actions of rural inhabitants have created such an area as we see it nowadays. Estimation may differ because it is based on each person’s own knowledge, competence and level of creativity. As a result of these studies Author presents a particular plan on rural area – future developmental plan for Rudzati parish. Thesis consists of six parts. The structure of it has been created as : first part – the historical context of Latgale itself, next sections consist of formation of Rudzati parish and then Rudzati parish as space for living (its spatial structure, formation of its inhabitants, land properties and its imposition, settling structure, economic activities and living itself). At the end of thesis author presents and defines vision of Rudzati parish development. Research includes various illustrative contents such as original maps, which demonstrates and reflects grounds of these studies thesis and vision of the future of Rudzati parish. Keywords: rural area/space, settlement, Rudzati parish, rural development.
Rural Living Space of Rudzati Pagasts
Keywords: Arhitektūra