Nodokļu sistēmas ietekme uz uzņēmuma finanšu rādītājiem. - Jegorenko, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2021)
Jeļena Jegorenko. Bakalaura darbs: “Nodokļu sistēmas ietekme uz uzņēmuma finanšu rādītājiem.” Uzņēmuma aplikšana ar nodokļiem ir tēma, kas nekad nezaudēs savu aktualitāti, jo nodokļu maksājumi tiešā veidā ietekmē uzņēmuma finanšu rezultātus. Darba novitāte ir saistīta ar to, ka Latvijas nodokļu sistēma joprojām ir nestabila un turpina transformēties, neskatoties uz to, ka tās biežās izmaiņas nelabvēlīgi ietekmē uzņēmējdarbību ilgtermiņa perspektīvā, sarežģī uzņēmumu ikdienas darbu un iespaido plānošanu. 2018. gadā Latvijas Republikas nodokļu sistēma piedzīvoja būtiskas izmaiņas, no kurām dažas mainīja pašu principu, pēc kāda tiek aprēķināts uzņēmuma ienākumu nodoklis, ka arī ieverojāmas izmaiņas notika algas nodokļu aprēķināšanā. 2018. gads ir laikposms, kuru var izmantot par pamatu, lai pirmoreiz novērtētu šo izmaiņu ietekmi uz uzņēmuma finanšu rezultātiem. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt uzņēmuma nodokļu sloga novērtēšanas metodes, analizēt nodokļu ietekmi uz uzņēmuma darbības reziltātēm un izstradāt secinājumus un priekšlikumus. Pētījuma objekts ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību X. Pētījuma periods ir no 2015.g. līdz 2019.gadam. Pētījuma priekšmets ir uzņēmuma nodokļu maksājumi. Bakalara darbā izpētītas nodokļu sloga aprēķina metodes, kā arī normatīvie akti, kas reglamentē nodokļu aprēķinu un uzskaiti Latvijas Republikā, Lietuvā un Igaunijā. Izpētīta, analizēta un izvērtēta nodokļu uzskaite analizējamā uzņēmumā, pamatojoties uz uzņēmuma finanšu pārskatiem, veikta uzņēmumu nodokļu slogu analīze un sniegti priekšlikumi nodokļu plānošanai. Bakalaura darba apjoms ir 60 lappuses, tajā ir iekļauti 19 attēli un 14 tabulas, 4 pielikumi, kā arī atsauces uz 49 avotiem.

Jelena Jegorenko. Bachelor's thesis: "The impact of the tax system on the company's financial indicators." Corporate taxation is an issue that will never lose its relevance, as tax payments directly affect the company's financial results. The novelty of the work is related to the fact that the Latvian tax system is still unstable and continues to transform, despite the fact that its frequent changes adversely affect business in the long term, complicate the daily work of companies and affect planning. In 2018, the tax system of the Republic of Latvia underwent significant changes, some of which changed the very principle according to which corporate income tax is calculated. There have also been significant changes in the calculation of payroll taxes. 2018 is the period that can be used as a basis for assessing for the first time the impact of these changes on the company's financial results. The aim of the bachelor's thesis is to study the company's tax burden assessment methods, to analyze the impact of tax burden on the company's financial results and to develop conclusions and proposals. The object of the research is the limited liability company. The research period is from 2015. until 2019. The subject of the research is company’s tax payments. In the bachelor's thesis the methods of tax burden calculating has been researched, as well as normative acts of the Republic of Latvia that regulate tax calculation and accounting in the Republic of Latvia, Lithuania and Estonia. Researched, analyzed and evaluated tax accounting in the analyzed company, based on the company's financial statements, performed an analysis of corporate tax burdens and provided proposals for tax planning. The bachelor's thesis is written on 60 pages, contains 19 figures and 14 tables, 4 appendices, as well as references to 49 sources.
The impact of the tax system on the company's financial indicators.
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; nodokļu slogs; nodokļu plānošana; tiešie nodokļi; netiešie nodokļi; nodokļu reforma