Ceļa un gūžas locītavas osteoartrīta ārstēšana izmantojot kaula smadzeņu mononukleārās šūnas - Gončars, Valdis (Latvijas Universitāte, 2019)
Tika pētīta ceļa un gūžas locītavas osteoartrīta (OA) agrīno stadiju ārstēšana ar sarkano kaula smadzeņu mononukleārām šūnām (KS-MNŠ). Pēc to intraartikulāras injekcijas tika vērtētas OA simptomu un locītavas audu struktūru izmaiņas 32 pacientu grupai ar ceļa un 27 pacientu grupai ar gūžas OA. Klīniskie rezultāti un strukturālās izmaiņas tika izvērtēti 12 mēnešu periodā. Netika novērotas nevēlamas blakusparādības. Tika konstatēts pacientu klīniskā stāvokļa uzlabojums. Salīdzinot ar kontroles grupu, bija vērojams statistiski nozīmīgs pārsvars sāpju mazināšanā KS-MNŠ grupas pacientiem. Magnētiskās rezonanses izmeklējumos tika novērots uzlabojums mazinot kaula smadzeņu tūsku un locītavas skrimšļa deģeneratīvās izmaiņas Secinājumi: vienreizēja (KS-MNŠ) injekcija ir droša ārstēšanas metode, kas mazina ceļa un gūžas locītavas II-III stadijas osteoartrīta klīniskos simptomus un daļā gadījumu deģeneratīvās izmaiņas locītavu veidojošajos audos 12 mēnešu periodā.

Early stages knee and hip joint osteoarthritis (OA) treatment results with red bone marrow mononuclear cell (BM-MNC) intraarticular injection was evaluated. The clinical effects on knee OA symptoms and tissue structure changes were observed. The group of 32 patients of knee and 27 hip joints OA were analysed. The clinical results and structural changes were evaluated. No adverse effects after the BM-MNC injection were observed. At the end of the follow up all score results had improved. Decrease of bone marrow oedema and cartilage degenerative changes on magnetic resonance images was observed. Comparing score results to the control group a statistically significant superiority in pain reducing of BM-MNC group was observed. Conclusions: The single dose bone marrow derived mononuclear cell injection is a save procedure which reduces clinical signs of the knee and hip osteoarthritis of stage II- III and in some cases decreases degenerative changes in the joint building tissues over 12 months period.
Promocijas darbs
Keywords: Medicīna; Ortopēdija; Orthopedics