Koledžu tiesiskais regulējums Latvijā: vēsture un attīstība nākotnē - Supe, Jānis (Latvijas Universitāte, 2022)
Maģistra darba pētāmā problēma ir koledžu regulējuma attīstība Latvijā – vai 2021. gadā sagatavotie grozījumi normatīvajos aktos ir atbilstoši īsā cikla augstākās izglītības regulējumam Eiropā un koledžu lomai Latvijas izglītības sistēmā. Pētījuma mērķis ir analizēt koledžu tiesiskā regulējuma attīstību Latvijā. Pētījuma gaitā autors veic analīzi par koledžu un īsā cikla profesionālās augstākās izglītības regulējuma attīstību pasaules valstīs, tiesiskā regulējuma attīstību Latvijā, kā arī analizē grozījumus normatīvajos aktos, kas skar koledžu statusu, koledžu tiesiskā regulējuma problēmas un nākotnes attīstības tendences. Autors secina, ka koledžu reforma līdz galam nesasniedz mērķi, kā arī piedāvā priekšlikumus, piem., Latvijā ieviest asociēto grādu, detalizētu koledžu regulējumu noteikt atsevišķos Ministru kabineta noteikumos.

The research problem of the master's thesis is the development of college regulations in Latvia – whether the amendments to the legal acts prepared in 2021 are in accordance with the regulation of short-cycle higher education in Europe and role of colleges in Latvian education system. The aim of the research is to analyse development of legal regulation of colleges in Latvia. The author analyses development of colleges and short-cycle professional higher education regulations in the world, development of legal regulations in Latvia, as well as amendments to legal acts on the status of colleges. The author concludes that the reform of colleges does not fully achieve the goal, as well as offers proposals, for example, to introduce an Associate degree in Latvia, to determine the detailed regulation of colleges in separate regulations of the Cabinet of Ministers.
Legal Regulation of Colleges in Latvia: History and Future Development
Keywords: Tiesību zinātne; Koledžas; Īsā cikla augstākā izglītība; Boloņas process; Augtskolu likums