Lauksaimniecības zemes izmantošanas faktori mūsdienās Lubes pagastā - Helde, Alīna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba “Lauksaimniecības zemes izmantošanas faktori mūsdienās Lubes pagastā” mērķis ir noskaidrot dažādu faktoru mijsakarību uz lauksaimniecības zemes apsaimniekošanas platībām Lubes pagastā. Literatūras apskatā tiek aplūkots zemes kā resurss jēdziens, pēc zinātniskās literatūras noskaidroti ietekmējošie lauksaimniecības zemes un apsaimniekošanas faktori un izmaiņas 20. un 21. gs. Eiropā un Latvijā, kā arī aprakstīts ES finansiālais atbalsts kā motivācija lauksaimniekiem. Darbā ietverts pētāmās teritorijas raksturojums- vēsturiskās ziņas, ģeogrāfiskais novietojums, dabas apstākļi, zemes izmantošanas raksturojums, iedzīvotāju un apdzīvojuma struktūra, kā arī lopkopība Lubes pagastā. Pētījuma ietvaros tika veikti lauku apsekojumi un veidots kartogrāfiskais materiāls, kurā attēloti Lubes pagasta ģeogrāfiskais novietojums Latvijā, Lubes pagasta zemes lietojumveidu karte 20. gs. un mūsdienās, kā arī ģeoloģiskā karte, LIZ kvalitatīvais vērtējums ballēs, meliorācijas karte, kā arī ciemu un ceļu izvietojums. Papildus lauku pētījumiem, un kartogrāfiskā materiāla izstrādei, tika veidota aptauja, lai noskaidrotu Lubes pagasta zemes īpašnieku/apsaimniekotāju viedokli un motivāciju lauksaimniecības nozarē. Darba apjoms: 82 lpp, 47 attēli, 1 tabula, 1 pielikums.

The Bachelor “Agricultural land use influencing factors nowdays Lube parish” is to find out the correlation of various factors on agricultural land management areas Lube parish. Literature review shall consider the land as a resource for the concept of scientific literature cleared affecting agricultural land and management factors and changes in Europe and Latvia the 20th and 21st century. As well as described in the EU financial support as motivation for farmers. Included Characteristics of Lube parish - historical information, geographical location, natural conditions, land use characteristics, population structure, as well as livestock Lube parish. In this study carried out field surveys and designed cartographic material that presents Lube Parish geographical location in Latvia, Lube parish land-use map of the 20th century, and today, as well as the geological map, land qualitative assessment, drainage map, as well as the village and the road layout Lube paris. In addition to agricultural research and development of cartographic material was created a survey to find out Lubes Parish land owner / operator of the views and motivation of the agricultural sector. The research consists of 82 pages, 47 images, 1 table, 1 appendic.
Agricultural land use influencing factors nowdays Lube parish
Keywords: Vides zinātne; lauksaimniecība; lauksaimniecībā izmantojamās zemes; apsaimniekošanas ietekmējošie faktori; Lubes pagasts; mūsdienas