Kūdras un tās modificēšanas produktu izmantošanas iespējas metālisko un nemetālisko elementu sorbcijai - Robalds, Artis (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darbs ir veltīts kūdras un tās modifikācijas produktu izmantošanas iespēju izpētei ķīmisko elementu un to savienojumu sorbcijai. Paralēli pētītas kūdras un tās modificēšanas produktu izmantošanas iespējas hroma, vara un arsēna jonu saistīšanai ūdens vidē. Kā cits pētījumu virziens minams kūdras izmantošana t.s. pasīvajās paraugu ievākšanas iekārtās. Ir izveidotas un praktiski pielietotas šādas iekārtas, lai noteiktu ķīmisko elementu, tai skaitā hroma, vara un arsēna, koncentrāciju apkārtējā gaisā. Darba izstrādes gaitā iegūtas atziņas un rezultāti parāda, ka kūdra un tās modifikācijas produkti var tikt izmantoti kā efektīvi sorbenti metālisko un nemetālisko elementu sorbcijai. Darbā ir 74 lappuses, 18 attēli, 9 tabulas, kā arī atsauces uz 77 literatūras avotiem. Atslēgvārdi: Kūdra, pasīvās paraugu ievākšanas iekārtas, smagie metāli, sorbcija, bioindikatori, sūnu maisiņi.

The aim of the bachelor’s thesis is to investigate the possible usage of peat and its modification products for chemical element and their compound sorption. Chromium, copper and arsenic sorption in aquatic environment has been studied using peat and its modification products. In the same time the possible usage of peat as a sorbent in passive sampling devices has been studied. Passive sampling devices have been made to determine the concentration of different chemical elements in the air. The results show that peat can be used as an effective sorbent for metallic and nonmetallic element sorption. Bachelor’s thesis consists of 74 pages, 9 tables, 18 figures and 77 references. Key words: Peat, passive samplers, heavy metals, sorption, bioindicators, moss bags
Application possibilities of peat and its modification products for trace elemetn soption
Keywords: Vides zinātne