Maizes rauga Saccharomyces cerevisiae purīna auksotrofijas ietekme uz mitohondriju metabolismu - Zīle, Anitra (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba ietvaros pētīta purīnu biosintēzes ceļa saistība ar mitohondrionālo metabolismu. Veikta purīnu biosintēzes mutantu kultivēšana dažādu oglekļa avotu, kā arī mitohondrionālo procesu inhibitoru klātbūtnē gan šķidrajā barotnē, gan uz agara platēm. Tāpat šajā darbā mērīta trīs Krebsa cikla enzīmu aktivitāte. Novērots, ka pielāgošanās ātrums fermentatīvo substrātu maiņas gadījumā ir atkarīgs no iepriekšējiem augšanas apstākļiem - badinātām purīnu auksotrofu šūnu kultūrām novērota augstāka pielāgotība nekā pilnajā barotnē augušajām. Iegūtie rezultāti norāda, ka purīnu de novo sintēzes ceļa mutācijas ietekmē mitohondriju metabolismu. ade2 un ade6 mutantiem novērotas izmaiņas oglekļa metabolismā, kas nav raksturīgas citiem auksotrofiem, bet ade16ade17 atgādina petite celmus.

This study investigated the purine biosynthesis pathway`s connection to mitochondrional metabolism. Cultivations of purine biosynthesis mutants with different carbon sources and mitochondrional inhibitors were done in both liquid and agarized media, as well as the activity of three Krebs cycle enzymes, was measured. It was observed that the adaptability rate when a fermentative substrate is changed depends on the previous growth conditions - starved purine auxotrophic cells showed higher adaptability than the one grown in complete media. Results show that purine de novo synthesis pathway mutations affect mitochondrional metabolism. ade2 and ade6 mutants displayed changes in carbon metabolism that are not characteristic of other auxotrophs but ade16ade17 depicts petite yeast strains.
Purine auxotrophy's impact on mitochondrional metabolism in baker's yeast Saccharomyces cerevisiae
Keywords: Bioloģija; purīnu auksotrofija; mitohondriji; šūnu elpošana; Krebsa cikls