Efektīvas izlases metodes revīzijas pierādījumu iegūšanā - Boļševiča, Loreta (Latvijas Universitāte, 2014)
Pētījuma problēma saistīta ar finanšu pārskatu revīzijas veikšanu privātajā un publiskajā sektorā, proti, kā revīzijā noteikt efektīvākās izlases metodes un tās pielietot, lai iegūtu pietiekamus un atbilstīgus revīzijas pierādījumus. Ņemot vērā nelabvēlīgo situāciju jauno revīzijas speciālistu izglītošanas jomā, intereses trūkums par revīzijas jautājumiem un problēmām akadēmiskajā vidē rada attiecīgu pētījumu trūkumu. Autores pētījuma mērķis bija izpētīt dažādas izlases metodes, noteikt piemērotību finanšu pārskatu revīzijā un efektivitāti revīzijas pierādījumu gūšanā, kā arī izstrādāt priekšlikumus izlases metožu pielietošanai un rezultātu interpretācijai. Rezultātā autore izanalizēja speciālo literatūru, nozares standartus, regulējošos normatīvos aktus, veica aptauju – interviju, ieguva zvērinātu revidentu viedokli, izstrādāja secinājumus un priekšlikumus. Atslēgas vārdi: finanšu pārskati, revīzija, izlases metodes, revīzijas pierādījumi, starptautiskie revīzijas standarti

The research problem is related to the performing financial statement audits in private and public sectors – how to determine the most effective audit sampling methods and apply them to obtain sufficient and appropriate audit evidence. Considering the disadvantages of education system and preparing new audit specialists, it is clear, that there is lack of interest in the audit issues and problems, in addition there is no relevant research in the academic environment. The aim of the author’s research was examine various sampling methods to determine the suitability for the financial statement audit and effectiveness for audit evidence gathering, to develop constructive proposals for more effective application of sampling methods and interpreting results. As a result, the author has analyzed the special literature, international standards related to auditing. Keywords: financial statements, audit, sampling methods, audit evidence, International Standards on Auditing.
Effective sampling methods effective sampling methods in audit evidence gathering
Keywords: Ekonomika