Vispārējā pašcieņa, atkarīgā pašcieņa un perfekcionisms sievietēm un vīriešiem - Brence, Iveta (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījuma mērķis bija izpētīt, kādas sakarības starp vispārējo pašcieņu, atkarīgo pašcieņu un perfekcionismu vērojamas sieviešu un vīriešu grupās, kā arī, vai novērojamas dzimumatšķirības vispārējās pašcieņas, atkarīgās pašcieņas un perfekcionisma rādītājos. Datu ievākšanai tika izmantotas 3 aptaujas: Perfekcionisma aptauja (Almost Perfect Scale-Revised Short Form, Slaney, Mobley, Trippi, Ashby, & Johnson, 1996; Latvijā aptauju adaptējusi Renāte Buliņa 2009. gadā); Rozenberga pašcieņas aptauja (Rosenberg Self-Esteem Scale, Rosenberg, 1965; Latvijā aptauju adaptējusi Anika Miltuze 1996. gadā) un Atkarīgas pašcieņas aptauja (Contingencies of Self-Worth Scale, Crocker, Luhtanen, Cooper, & Bouvrette, 2003; Latvijā aptauju adaptējusi Iveta Damroze 2014. gadā). Pētījumā piedalījās 163 respondenti (77 sievietes, 59 vīrieši) vecumā no 18 gadiem līdz 50 gadiem (M = 35,3). Pētījuma rezultāti uzrāda, ka pastāv atšķirīgas nianses novērotajās sakarībās starp vispārējo pašcieņu, atkarīgo pašcieņu un perfekcionismu sieviešu un vīriešu grupās. Sievietēm tiek uzrādītas nozīmīgas korelācijas starp perfekcionisma visām skalām un vairākām atkarīgas pašcieņas jomām, bet vīriešu grupā korelācijas novērotas starp perfekcionisma standartu un pretrunu skalām un no sāncensības atkarīgu pašcieņu un no atzinīga novērtējuma atkarīgu pašcieņu. Vispārējās pašcieņas rādītāji abām grupām negatīvi korelē ar perfekcionisma pretrunu skalu, turklāt sievietēm vispārējā pašcieņa ir negatīvi statistiski nozīmīgi saistīta ar no atzinīga novērtējuma atkarīgas pašcieņas rādītājiem. Pētījums neuzrāda atšķirības vispārējās pašcieņas, atkarīgās pašcieņas un perfekcionisma rādītājos sieviešu un vīriešu grupās.

The purpose of research was to explore what connections between global self-esteem, contingent self-esteemand perfectionism can be observed in female and male groups as well as if there are gender-related differences in indicators of global self-esteem, contingent self-esteem and perfectionism. 3 scales were used to collect data: Almost Perfect Scale-Revised Short Form (Slaney, Mobley, Trippi, Ashby, & Johnson, 1996, scale adapted in Latvia by Renāte Buliņa in 2009); Rosenberg Self-Esteem Scale (Rosenberg, 1965, scale adapted in Latvia by Anika Miltuze in 1996) and Contingencies of Self-Worth Scale (Crocker, Luhtanen, Cooper, & Bouvrette, 2003, scale adapted in Latvia by Iveta Damroze in 2014). 163 respondents (77 female, 59 male) between age of 18 and 50 (M = 35, 3) completed the inventories. Results of the research indicate that different nuances exist in the observed connections between global self-esteem, contingent self-esteem and perfectionism in female and male groups. Female groups show significant correlations between all scales of perfectionism and several contingencies of self-worth, but in male group correlations are seen between perfectionism standard and discrepancy scales, competition contingency and approval contingency. For both groups indicators of global self-esteem negatively correlate with perfectionism discrepancy scale, furthermore for female there is a statistically significant negative connection between global self-esteem and indicators of approval contingency. Research doesn’t show differences in indicators of global self-esteem, contingent self-esteem and perfectionism in female and male groups.
Global Self-Esteem, Contingent Self-Esteem and Perfectionism in Women and Men
Keywords: Psiholoģija; Vispārējā pašcieņa; Atkarīgā pašcieņa; Perfekcionisms; Dzimums