Apsūdzības grozīšana iztiesāšanā - Smuļko, Ēriks (Latvijas Universitāte, 2020)
Apsūdzība aptver vairākus kriminālprocesuālos pamatprincipus, aspektus un elementus. Viens no šādiem apsūdzības kriminālprocesuālajiem aspektiem ir apsūdzības grozīšanas reglamentācija, kas paredzēta gan pirmstiesas procesā, gan iztiesāšanas gaitā, praktiski atzīstot, ka pamatā problēmjautājumi tiek saskatīti tieši iztiesāšanas laikā. Ir jāatzīst, ka apsūdzības grozīšanas institūts iztiesāšanā paredz plašu rīcības brīvību apsūdzības uzturētajam. Līdz ar to darba mērķis ir izpētīt jautājumus, kuri ir saistīti ar apsūdzības grozīšanu (galvenokārt iztiesāšanas laikā), identificēt juridiskās problēmas, kā arī piedāvāt priekšlikumus minētā institūta tiesiskajai reglamentācijai. Darba izstrādē autors koncentrējās uz problēmjautājumu praktisko pusi, lai veikto pētījumu varētu piemērot praksē.

The charge covers a number of basic principles, aspects and elements of criminal procedure. One such aspect of charge in criminal proceedings is the regulation of the amendment of the charge, It must be acknowledged that during the trial, the institute of indictment provides a wide margin of discretion for the accused. which exists both in the pre-trial and trial process, practically speaking, such issues are mostly seen during the trial. Therefore, the aim of the work is to research issues related to the amendment of the charge (mainly during a trial), to identify legal problems, as well as to offer proposals for the legal regulation of the said institute. During the development of the work, the author focuses on the practical side of the problem, so that the research could be applied in practice.
Change of accusation during judicial proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; apsūdzība; apsūdzības grozīšana; prokurors; iztiesāšanas robežas