Latvijas Tiesu palātas darbība 1918.-1934.gadā - Fiļimonova, Samanta (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījums veikts par historiogrāfijā līdz šim maz aplūkotu tēmu – Latvijas Tiesu palātas kā pirmās instances tiesu krimināllietās un kā otrās instances tiesu, kura apelācijas kārtībā izskatīja apgabaltiesās pieņemtos lēmumus darbību laika posmā no 1918. gada līdz 1934. gadam. Mērķis ir raksturot Latvijas Tiesu palātas izveidi, tās attīstību un darbības galvenos pamatprincipus laika posmā no 1918. līdz 1934. gadam, galveno vērību pievēršot tās izveidošanās apstākļiem un struktūras raksturojumam. Darbā secināts, ka Latvijas Tiesu palātas sākotnējie uzdevumi bija nostiprināt personālsastāvu un pārvarēt Krievijas un Vācijas faktora ietekmi uz Tiesu palātas neatkarīgu darbību. Paralēli visiem organizatoriskajiem darbiem noritēja aktīvā darbība – tika rīkotas tiesas sēdes, darbojās pie likumu izstrādes. Tiesu palātas pārraudzībā darbojās Zinātniskais Tiesu ekspertīzes institūts, kura uzdevums bija veikt dažāda veida ekspertīzes.

The subject of this research – activities of the Latvian Chamber of Courts as a court of first instance in criminal cases and as a court of second instance, which reviewed the decisions made in the regional courts on appeal in the period from 1918 to 1934. The aim of the research is to describe the establishment of the Latvian Chamber of Courts, its development, and the main basic principles of its operation in the period from 1918 to 1934, focusing on the circumstances of its establishment and the characteristics of its structure. The research concludes that the initial that the main goal of the Latvian Chamber of Courts was to strengthen staffing and to overcome the influence of the Russian and German factors on the independent operation of the Court. In parallel with all the organizational work, active activities took place - a court session was held, and new laws were made. Under the supervision of the Latvian Chamber of Courts, the Scientific Forensic Institute was established whose task was to perform various types of expertise.
Acitvities of the Latvian Chamber of Courts 1918.-1934
Keywords: Vēsture; Latvijas Tiesu palāta; personālsastāvs; Zinātniskais Tiesu ekspertīzes institūts; ekspertīzes