Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu iztēles veicināšana mūzikas klausīšanās procesā - Goldberga-Kuzņecova, Anita (Latvijas Universitāte, 2025)
Kvalifikācijas darba autors: Anita Goldberga Kuzņecova Kvalifikācijas darba vadītāja: mg.sc.soec., pasniedzēja, Elīna Skuja Kvalifikācijas darba tēma: Vecākā pirmsskolas vecuma bērnu iztēles veicināšana mūzikas klausīšanās procesā Kvalifikācijas darba mērķis: Teorētiski analizēt un pētījumā pārbaudīt iztēles veicināšanas iespējas mūzikas klausīšanās procesā vecākā pirmsskolas vecuma bērniem. Kvalifikācijas darbs sastāv no divām nodaļām, kur pirmajā nodaļā tiek pētīts iztēles jēdziens, iztēles raksturojums vecākā pirmsskolas vecuma bērniem, mūzikas klausīšanās ietekme uz bērniem un mūzikas izmantošanas iespējas iztēles veicināšanai. Empīriskajā daļā tika veikta bērnu novērošana nodarbībās pēc izveidotiem kritērijiem rezultātu apkopošana un praktiskais darbs ar bērniem un rezultātu apkopošana. Darba ietvaros piedāvātos uzdevumus ar bērniem var izmantot pedagoģiskajā procesā pirmsskolas skolotāji, lai veicinātu, sekmētu bērnu iztēli, justies bērniem brīviem, radošiem, atvērtiem. Darba apjoms: 53 lappuses, 7 tabulas, 9 attēli, 50 literatūras avoti un 2 pielikumi. Atslēgas vārdi: pirmsskolas vecuma bērni, mūzika, iztēle, mūzikas klausīšanās

Author of the qualification paper: Anita Goldberga Kuzņecova Supervisor of the qualification paper: MSc., lecturer, Elīna Skuja Title of the qualification paper: Promoting the Imagination of Older Preschool Children in the Process of Listening to Music Aim of the qualification paper: To theoretically analyze and empirically test the possibilities of promoting imagination in the process of listening to music among older preschool children. The qualification paper consists of two chapters. The first chapter explores the concept of imagination, the characteristics of imagination in older preschool children, the impact of music listening on children, and the use of music to promote imagination. In the empirical part, observations of children during lessons were conducted based on established criteria, the results were summarized, and practical work with children was carried out with subsequent result analysis. The tasks proposed in this paper can be used by preschool teachers in the educational process to promote and enhance children's imagination, helping them feel free, creative, and open. Volume of the paper: 53 pages, 7 tables, 9 images, 50 sources of literature and 2 appendices. Keywords: preschool children, music, imagination, music listening
Promoting the imagination of older preschoolers in listening to music
Keywords: Izglītības zinātnes; aktīvā mūzikas klausīšanās; iztēle; mūzika; pirmsskolas vecuma bērni