Ekonomiskie noziegumi Latvijas valsts institūcijās (1918-1922) - Galss, Valters (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā “Ekonomiskie noziegumi Latvijas valsts institūcijās (1918-1922)” tiek pētīti ekonomisko noziegumu veidi un izplatība valsts institūcijās un valsts struktūru rīcība pret šiem noziegumiem laika posmā no 1918.-1922.g. Ekonomiskie noziegumi visvairāk sastopami bija Satiksmes ministrijā, kur dominēja kukuļņemšana un krāpniecība, kā arī amata pilnvaru izmantošana mantkārīgos nolūkos. Tomēr visievērojamākie noziegumi bija Apgādības ministrijā un, kompetences trūkuma dēļ, arī Ministru kabinetā, jo tie radīja vislielākos zaudējumus un kavēja valsts attīstību. Valsts kontrole veica revīzijas valsts institūcijās un vainīgie par pierādītajiem ekonomiskajiem noziegumiem tika tiesāti, tomēr piemērotie sodi bieži neatbilda valstij nodarītajiem zaudējumiem. Tādi ekonomiskie noziegumi grāva valsts institūciju reputāciju.

Master's Thesis “Economic crimes in Latvia state institutions (1918-1922)” explores economic crime types and prevalence in state institutions and what were the actions performed by state institutions against these crimes during period of 1918-1922. The most widespread economic crimes were in the Ministry of Transport, where bribery and fraud as well as abuse of power used for avaricious reasons dominated. However most notable crimes were in Ministry of Supply and in the Cabinet of Minsters because of the incompetency of minsters, as they caused the biggest losses and delayed the states’ development. State Audit Office performed audits in state institutions and guilty officials were trailed based on evidence, however penalties often did not meet the losses state suffered. Economic crimes damaged state institution reputation.
Economic crimes in Latvia state institutions (1918-1922)
Keywords: Vēsture; Ekonomika; Noziegumi; Latvija; 1918; Institūcijas