Eiropas Centrālās bankas procentu likmju transmisija Eirozonas valstīs - Langins, Aigars (Latvijas Universitāte, 2025)
Darbā pētīta Eiropas Centrālās bankas procentu likmju transmisijas ietekme uz makroekonomiskajiem lielumiem, kā arī faktori, kas šo ietekmi nosaka, izmantojot aģentos balstītu modelēšanu, kura ļauj tiešā veidā atspoguļot ekonomiku heterogenitāti, taču tradicionāli ir grūti interpretējama, jo ietver nelineārus efektus un mijiedarbības. Tāpēc pētījumā izveidots viegli interpretējams aģentos balstīts modelis transmisijas analīzei, balstoties uz jaunākajām metodēm sensitivitātes analīzē, kuras apvieno Šeplija vērtības ar surogātmodeļu konceptu. Izveidotais modelis izmantojams monetārās politikas veidošanā, lai novērtētu procentu likmju izmaiņas relatīvo ietekmi uz heterogēnām ekonomikām gan īstermiņā, gan ilgākos termiņos, kā arī noteiktu galvenos transmisijas virzītājus.

The study examines how European Central Bank policy-rate changes transmit to key macroeconomic variables and what factors affect the transmission, using agent-based modeling that directly incorporates heterogeneity but is traditionally difficult to interpret due to emergent non-linear effects and interactions. This motivated the development of an easily interpretable agent-based model for transmission analysis, relying on the latest research in sensitivity analysis that merges Shapley values with surrogate-model techniques. The model supports monetary policy design by estimating the relative short- and long-term effects of rate changes across heterogeneous economies and identifying the main drivers of transmission.
European Central Bank Interest Rate Transmission in Eurozone countries
Keywords: Ekonomika; centrālā banka; procentu likmju transmisija; aģentos balstīti modeļi; monetārā politika