Kriminālatbildība par masu nekārtībām - Semjonovs, Jevgeņijs (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darba nosaukums ir „Kriminālatbildība par masu nekārtībām”, kurā tiek aplūkots noziegums, kas apdraud vispārējo drošību un sabiedrisko kārtību. Vispārējas drošības un sabiedriskās kārtības nodrošināšana, pielietojot krimināltiesiskus līdzekļus, saistīta ar primāro nozīmi jautājumos par valsts un sabiedrības eksistēšanu un attīstību. Bakalaura darba pētījuma objekts ir sabiedrisko attiecību krimināltiesiskie aspekti, vispārējas drošības un sabiedriskās kārtības aizsardzības sfērā. Savukārt, pētījuma priekšmets ir kriminālatbildība par masu nekārtībām saskaņā ar Krimināllikuma 225. pantu. Darba mērķis ir krimināltiesību normas, kas paredz atbildību par masu nekārtībām, teorētiskā analīze un tas pazīmju raksturošana. Lai sasniegtu bakalaura darba mērķi, tikа aplūkoti tadi jautājumi kā: kriminālatbildības jēdziena un pamata noskaidrošana; nozieguma, kurš ir parēdzets Krimināllikuma 225. pantā, vēsturiskā attīstība; masu nekārtību jēdziena un apstākļu, kas var izraisīt nemierus, noskaidrošana; pūļa un masu psiholoģija; masu nekārtību sastāva analīze; Krimināllikuma 225. pantā iekļauta nozieguma līdzība ar citiem noziedzīgiem nodarījumiem un pamata atšķirības no tiem. Darbs sastāv no ievada, četrām nodaļām, darba kopsavilkuma, anotācijās, izmantotās literatūras un juridisko aktu saraksta.
Criminal responsibility for the mass riots
Keywords: Juridiskā zinātne