Skābes radītu traucējumu ārstēšanai paredzēto preparātu aprites izvērtējums aptiekā - Laizāne, Andra (Latvijas Universitāte, 2022)
Ar skābi saistītās slimības ir plaši izplatītas visā pasaulē. Katru gadu pieaug to ārstēšanai paredzēto preparātu patēriņš. Darba mērķis bija izpētīt skābes radītu traucējumu ārstēšanai paredzēto preparātu apriti aptiekā un ar neracionālu to lietošanu saistītās problēmas. Rezultāti liecina, ka ar skābi saistīto slimību ārstēšanā vairāk tiek lietoti protona sūkņa inhibitori un tieši bezrecepšu preparāti, no kuriem populārākā preparātu aktīvā viela ir omeprazols un medikaments Omeira 20 mg zarnās šķīstošās kapsulas; pieprasītākā recepšu medikamentu aktīvā viela – pantoprazols, un medikaments Nolpaza 20 mg zarnās šķīstošās tabletes. Aptaujā secināts, ka nevienu no blakusparādībām neizraisa zāļu – zāļu mijiedarbība, bet gan neracionāla zāļu lietošana: nepiemērota pašmedikācija, nepareiza deva, pārāk ilgstoša zāļu lietošana, zāļu nepareiza uzņemšana.

Acid - related diseases are widespread throughout the world. The consumption of drugs for their treatment is increasing every year. The aim of the study was to investigate the turnover of medicines for the treatment of acid disorders in pharmacy and the problems related to their irrational use. The results show that proton pump inhibitors and over the counter drugs are more widely used to treat acid - related diseases, the most popular of which are omeprazole and Omeira 20 mg gastro resistant capsules; the most sought after active ingredient in prescription medicines is pantoprazole and the medicine Nolpaza 20 mg gastro resistant tablets. The study concludes that none of the side effects are caused by drug - drug interactions, but by irrational drug use: inappropriate self - medication, incorrect dosing, taking the medicine for too long, incorrect intake of the drug.
Assessment of turnover of preparations for acid related disorders in pharmacy
Keywords: Farmācija; ar skābi saistītās slimības; preparātu aprite; protona sūkņa inhibitori; blakusparādības; neracionāla zāļu lietošana