Eiropas apcietinājuma lēmums un iztiesāšana in absentia - Pikše, Toms (Latvijas Universitāte, 2024)
Juridiskās lietas, kas saistītas ar aizmugurisku nolēmumu gadījumiem, vienmēr ir radījušas sarežģītus jautājumus par personas aizsardzību un viņas tiesībām uz taisnīgu tiesu, jo pēc savas būtības in absentia tiesvedība būtiski ietekmē atbildētāja tiesības, vēl jo vairāk, ja persona pat neapzinās, ka pret viņu ir ierosināta lieta. Tas ir radījis dažādas interpretācijas un attieksmi pret šo lietu izskatīšanas veidu. Tāpēc nav pārsteigums, ka Eiropas apcietināšanas lēmumam, nonākot saskarē ar aizmugurisku nolēmumu gadījumiem, būtu grūti atrast perfektu tiesisko regulējumu, kas sasniegtu visus tā mērķus. Tomēr tas nenozīmē, ka tas nav standarts, kam ir vērts mēģināt līdzināties. Tādēļ šī darba ietvaros autors ir veicis izpēti par pastāvošajām problēmām Eiropas apcietināšanas ordera tiesiskajā regulējumā attiecībā uz in absentia lietām un piedāvājis iespējamos risinājumus personu tiesiskās aizsardzības uzlabošanai. Darbā analizētas arī kļūdas, kas pieļautas, ieviešot šo regulējumu Latvijas tiesību sistēmā, un problemātiskās situācijas, kas izpaudušās aizmuguriski izskatītās tiesvedībās.

Legal matters involving cases in absentia have always posed difficult questions to protecting the person’s right to a fair trial, after all, by their nature they are disruptive to many of the defendants rights, even more so when the person isn’t even aware that there exists a case against them. This has created different interpretations and attitudes towards this way of dealing with a case. So it is without a surprise that European arrest warrant coming in contact with in absentia cases, it would be difficult to find a perfect legal framework that would achieve all of it’s objectives. However, that doesn’t mean it isn’t a standard worth trying to emulate. Therefore, within this paper the author has carried out a study of existing problems found in the legal framework of the European arrest warrant concerning in absentia cases and proposed possible solutions to improve the legal protections of individuals. The paper also analyzes the mistakes that have been made from implementation of the framework within Latvian law and problematic situations that have shown themselves in legal cases held in absentia.
European arrest warrant and trial in absentia
Keywords: Juridiskā zinātne; Eiropas Savienība; Eiropas apcietinājuma lēmums; cilvēktiesības; in absentia