Jauniešu piesaistes stila saistība ar uzvedības problēmām. - Sorokina, Milena (Latvijas Universitāte, 2010)
Pētījuma „Jauniešu piesaistes stila saistība ar uzvedības problēmām” mērķis ir noskaidrot, vai pastāv saistība starp jauniešu piesaistes stilu un uzvedības problēmām. Korelatīva dizaina pētījumā piedalījās 60 jaunieši (30 meitenes un 30 puiši), kādas Rīgas vidusskolas skolnieki vecumā no 16 līdz 18 gadiem. Respondentiem tika lūgts atbildēt uz divu aptauju apgalvojumiem. Jauniešu piesaistes stilu noteikšanai tika izmantota K. Bartolomejas un L. M. Horovica „Pieaugušo piesaistes veida emocionāli tuvās attiecībās aptauja” (Attachment styles among young adults, Bartholomew & Horowitz, 1991). Jauniešu uzvedības problēmu noteikšanai tika izmantota T. A. Ahenbaha „Jauniešu pašnovērtējuma anketu (vecums 11 – 18 gadi)” (Youth Self – Report Questionnaire, Achenbach, T. A. 1991). Pētījumā tika konstatēts, ka pastāv saistība starp jauniešu piesaistes stilu un uzvedības problēmām. Tika konstatēts, ka gan piesaistes stilos, gan uzvedības problēmās, gan saistībās starp piesaistes stilu un uzvedības problēmām pastāv dzimumatšķirības. Pētījuma mērķis darba ietvaros tika sasniegts. Pētījumā gūtie rezultāti var kalpot par pamatu citu darbu izstrādei, izvirzītie pētījuma jautājumi varētu būt pārbaudāmi citu pētījumu ietvaros ar lielākām izlasēm, iekļaujot arī datus par jauniešu vecāku piesaistes stilu ietekmi uz jauniešu piesaistes stiliem un uzvedības problēmām.

The aim of „Youth attachment style associated with behavioral problems” research was to find out is there a relationship among youth attachment style and behaviour problems. Correlative design study in 60 youth (30 girls and 30 boys), one of Riga secondary school students aged 16 – 18. Respondents were asked to respond two questionnaires. The first questionnaire „Attachment styles among young adults” (Bartholomew & Horowitz, 1991) fixed youth attachment style. The second questionnaire „Youth Self – Report Questionnaire (age 11 – 18)” (Achenbach, T. A. 1991) fixed youth behaviour problems. The results show, that there is a relationship between youth attachment style and behaviour problems. It was found gender diferences in attachment styles, behaviour problems and in attachment style relationship with behaviour problems. The aims of present research were achieved. Received results could be used in the next papers and research questions could be verificated with more representative samples, including information about youth parents attachment style impact on the youth attachment style and behaviour problems.
Youth attachment style associated with behavioral problems
Keywords: Psiholoģija