"And who has never really believed in Jesus?": Catholicism in Jack Kerouac's Lowell novels - Stikāne, Ilze (Latvijas Universitāte, 2023)
Doktora disertācija “Un kurš gan patiesībā nekad nav ticējis Jēzum?”: Katolicisms Džeka Keruaka Louelas romānos ir pirmais mēģinājums Keruaka pētniecības laukā sistematizēt Romas katolicisma teoloģiskās kategorijas viņa literārajos darbos. Tās mērķis ir aptvert un izprast Džeka Keruaka Louelas romānos atspoguļotā katolicisma mērogu un tā mācības sapratnes dziļumu. Analizētie reliģiskie jēdzieni un teksta fragmenti tika izvēlēti induktīvi padziļinātas lasīšanas rezultātā, izmantojot kvalitatīvas kontentanalīzes metodi. Šāda pieeja dod iespēju iegūt izsmeļošu ieskatu par Dieva izpratni un katolicismu Louelas romānos. Tā arī atklāj katolicisma nozīmību un autentiski vēsturisko klātbūtni Amerikas imigrantu kopienās. Atslēgas vārdi: Džeks Keruaks, Bīta paaudze, Katolicisms, Louelas romāni, 20. gs. amerikāņu reliģiozitāte, katoļu dievbijība, kvalitatīva kontentanalīze

The doctoral thesis “And who has never really believed in Jesus?”: Jack Kerouac’s Catholicism in Lowell novels is the first attempt in Kerouac’s research to systematize Catholic theological categories in his literary works. It aims to apprehend the scope and depth of traditional Roman Catholicism portrayed in Kerouac’s Lowell novels. The religious terms and text fragments for the analysis of the text were selected inductively using the qualitative content analysis method. Such an approach helps to obtain a comprehensive understanding of God and the portrayal of Catholicism in Lowell novels. It also illustrates Catholicism’s importance and presence in French-Canadian immigrant communities in America. Keywords: Jack Kerouac, Beat Generation, Catholicism, Lowell novels, 20th-century American religiosity, Catholic devotion, qualitative content analysis
“Un kurš gan patiesībā nekad nav ticējis Jēzum?”: Katolicisms Džeka Keruaka Louelas romānos
Keywords: Philosophy, Ethics, and Religion; Systematic and Practical Theology; Catholicism; Jack Kerouac; Beat Generation; 20th-century American religiosity; Teoloģija un reliģiju zinātne; Katolicisms; Amerikāņu reliģiozitāte - 20. gadsimts