Infrastruktūras attīstības ietekme uz ĀTI piesaisti Latvijā - Briede, Alise (Latvijas Universitāte, 2024)
Ārvalstu tiešās investīcijas ir katalizators ekonomikas izaugsmei, tāpēc ir būtiski apskatīt visus ietekmējošos faktorus, kā pieeja jauniem tirgiem un dabas resursiem, ģeogrāfiskais novietojums un attīstīta infrastruktūra. Šis pētījums atspoguļo transporta infrastruktūras ietekmi uz ĀTI piesaisti. Darba mērķis ir novērtēt transporta infrastruktūras attīstības ietekmi uz ĀTI piesaisti Latvijā. Pirmajā nodaļā tiek aprakstīti ĀTI un infrastruktūras teorētiskie aspekti, kā ietekmējošie faktori, ĀTI veidi, infrastruktūras jomas un attīstība un to loma ĀTI piesaistē. Otrajā nodaļā tiek analizēta ĀTI vide un infrastruktūra Latvijā no 2004.gada līdz 2022.gadam. Trešajā nodaļā, balstoties uz 2004.-2022.gada datiem, izmantojot, gaisa transporta kravu pārvadājumu, jūras transporta līnijpārvadājumus, dzelzceļa pārvadājumus un dzelzceļa tīklu, pielietojot ARDL ekonometrisko modeli, tika atklāts, ka ĀTI piesaisti pozitīvi ietekmē tikai jūras transporta kravu līnijpārvadājumi, no četriem transporta infrastruktūras rādītājiem, taču pārējie nav būtiski, kas ir saistīts ar nemainīgām un samazinātām rādītāju vērtībām.

Foreign direct investment is a catalyst for economic growth, so it is important to look at all the influencing factors, such as access to new markets and natural resources, geographical location, and developed infrastructure. This study illustrates the impact of transport infrastructure on FDI attraction. This paper aims to assess the impact of transport infrastructure development on FDI attraction in Latvia. The first chapter describes the theoretical aspects of FDI and infrastructure as influencing factors, types of FDI, infrastructure areas and developments, and their role in attracting FDI. The second chapter analyses the FDI environment and infrastructure in Latvia from 2004 to 2022. In the third chapter, based on data for 2004-2022, using air freight, sea freight, rail freight, and rail network, using the ARDL econometric model, it was found that FDI attraction is positively affected only by sea freight, out of four transport infrastructure indicators, but the others are not significant, which is due to the constant and declining values of the indicators.
The impact of infrastucture development on attracting FDI in Latvia
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; ĀTI; infrastruktūra; ARDL; transports