Lasīšanas traucējumu korekcija 2. un 3. klases skolēniem ar fonētiski fonemātiskiem traucējumiem - Vernava, Ilze (Latvijas Universitāte, 2016)
Darba mērķis: teorētiski izzināt un praktiski pārbaudīt lasīšanas traucējumu korekcijas iespējas 2., 3. klases skolēniem ar fonētiski fonemātiskiem traucējumiem. Darbs sastāv no 3 daļām: 1. daļā veikts 2., un 3. klases skolēnu attīstības raksturojums veseluma skatījumā. 2. daļā skaidrota lasīšanas būtība un tās traucējumi; 3. daļā meklētas lasīšanas traucējumu korekcijas iespējas un darba paņēmieni. Pētījumā noskaidrots, ka lasīšanas grūtību pamatā ir valodas attīstības traucējumi. Jebkuri lasīšanas traucējumi izraisa grūtības apgūt lasītprasmi, rada noturīgus mācīšanās traucējumus. Pētījumā secināts, ka, ievērojot skolēna individuālās attīstības īpatnības, pilnveidojot fonoloģiskā prasmes un izmantojot atbilstošus lasīšanas traucējumu korekcijas darba paņēmienus, iespējams mazināt lasīšanas traucējumus un pilnveidot lasītprasmi. Darbs kopumā izklāstīts 96 lpp., izmantoti 59 literatūras avoti.

Ojective:check the reading disorder adjustments in theory and in practice for 2 and 3 class pupuls with phonetic phonemics disturbances. Work tasks: 1. toanalyze the scientific literature and related problems; 2.to become acquainted with the scientific literature by studying different games, toys to practice bthe reading skills development;3. to carry out practical research in literacy development; 4. toanalyze the results of the study. The work consists of 3 parts: 1 subparagraph made for 2 and 3 class student development of the whole view; In 2 subparagraph explained the nature of reading and it problems; 3 subparagraph for the adjustment of the reading disorder and working methods. The study showed that reading difficulties are based on language developmnet disorders. Any reding problems, including a lack of skills phonemic difficulties with literacy, produce lasting learnig disorders, displays specific erorrs in reading. The research leads to a conclusion that, the subject of the individual student development and developning the capacities skills and phonemics adjustment using the appropriate reading of the techniques can reduce interference and improve reading literacy. The work consists in 96 pages, 59 literature sources.
Reading Malfunctioning Adjustment for 2 and 3 Class Pupils with Phonetic Phonemics Interference
Keywords: Pedagoģija; lasīšana; fonēma; korekcija; lasīšanas traucējumi; fonemātiskā uztvere