Joki par nāvi: stilistiskie aspekti - Trēde, Elīna (Latvijas Universitāte, 2014)
Šī pētījuma mērķis ir izpētīt stilistiskās izteiksmes līdzekļus, kuri parādās jokos par nāvi mājas lapā www.manwalksintoajoke.com. Teorētiskā pētījuma daļa sastāv no dažādu sintakses, leksisko, un fonētisko stilistiskās izteiksmes līdzekļu izpētes. Lai pilnīgāk izprastu stilistisko izteiksmes līdzekļu nozīmi jokos par nāvi tiek aplūkota arī to vieta humora kontekstā. Praktiskā darba daļa parāda, ka leksiskie stilistiskās izteiksmes līdzekļi jokos parādās daudz biežāk un ir arī nozīmīgāki humoristiskā efekta radīšanā nekā fonētiskie vai sintakses izteiksmes līdzekļi. Pētījumā izmantotas gan kvantitatīvas, gan kvalitatīvas pētījuma metodes, koncentrējoties uz joku atsevišķu sastāvdaļu izpēti. Pētījums pierāda, ka jokos par nāvi ir liels leksisko stilistisko izteiksmes līdzekļu īpatsvars.

The purpose of this research is to examine the use of stylistic devices in jokes about death in the homepage www.manwalksintoajoke.com. The theoretical research includes the analysis of different syntactical, lexical, and phonetic stylistic devices. To better understand the importance of the stylistic devices in the jokes their possible connection to humorous contexts is viewed. The empirical part of the research shows that the lexical stylistic devices are more prominent in the jokes. Additionally, the research shows that the lexical stylistic devices are more important in the retention of the humorous effect. The research methods are both qualitative and quantitative, focusing on stylistic elements in the jokes. Thus, the research proves that the lexical stylistic devices are seen more often in jokes about death.
Jokes about Death: Stylistic Aspects
Keywords: Valodniecība