Aspirācijas riski un to novēršana insulta pacientiem - Kadikova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2024)
Latvijā insults ir galvenais nāves cēlonis un viens no galvenajiem invaliditātes cēloņiem, turklāt ilgtermiņa dinamikā insulta pacientu skaitam ir tendence palielināties, kas saistīts arī ar sabiedrības novecošanās tendencēm. Viens no būtiskiem riskiem insulta pacientu aprūpes laikā ir aspirācijas iespējamība, kas tūlītējas palīdzības nesniegšanas gadījumā var izraisīt pacienta nāvi. Darbā ir raksturi galvenie aspirācijas cēloņi un iespējamie preventīvie pasākumi, kas ļautu uzlabot pacienta aprūpi kopumā. Pētījuma mērķis: noskaidrot aspirācijas riskus un to novēršanas iespējas insulta pacientiem. Pētījuma jautājums: kāda ir insulta pacienta aprūpe stacionārā aspirācijas risku novēršanai? Pētījuma uzdevumi: 1. Raksturot insulta klīniskās izpausmes; 2. Veikt Mairas Levines māszinību teorijas analīzi saistībā ar bakalaura darba tēmu. 3. Apkopot un analizēt literatūru par aspirācijas riskiem un to novēršanu insulta pacientu aprūpē. 4. Izstrādāt pētījuma instrumentu un veikt pilotpētījumu. 5. Intervēt māsas, apkopot un analizēt iegūtos datus. 6. Izdarīt secinājumus. Pētniecības metode: kvalitatīvs pētījums; datu ieguves instruments – intervija; datu analīzes instruments: kontentanalīze. Pētījuma rezultāti: Apkopojot intervijās saņemto informāciju, secināms aspirācijas risku mazināšanā galvenā uzmanība pievēršama rīšanas traucējumiem, veicot atbilstošus testus, un barošanai, izvēloties ēdiena konsistenci un atbilstošu barošanas metodi. Insulta pacienta aprūpi kavē un paaugstina aspirācijas riskus personāla trūkums, nepārdomāta māsas darba vides organizācija, pacienta un viņa ģimenes nelīdzestība. Bakalaura darba apjoms: 40 lpp., satur 1 attēlu, 10 tabulas, izmantoti 45 literatūras avoti, pievienoti 5 pielikumi Atslēgas vārdi: aspirācija, insulta pacienti, Mairas Levines māszinību teorija, pacientu aprūpe stacionara.

Bachelor thesis: Aspiration risks and their prevention in stroke patients. In Latvia, stroke is the main cause of death and one of the main causes of disability, and in the long-term dynamics, the number of stroke patients tends to increase, which is also related to the aging trends of society. One of the significant risks during the care of stroke patients is the possibility of aspiration, which can lead to the death of the patient if immediate help is not provided. The paper describes the main causes of aspiration and possible preventive measures that would improve patient care as a whole. The purpose of the study: to find out the risks of aspiration and the possibilities of their prevention in stroke patients. Research question: What is the inpatient care of the stroke patient to prevent the risks of aspiration? Research tasks: 1. Describing the clinical manifestations of a stroke; 2. To carry out an analysis of Myra Levine's theory of nursing in relation to the topic of the bachelor's thesis. 3. To collect and analyze the literature on the risks of aspiration and their prevention in the care of stroke patients. 4. Develop a research instrument and conduct a pilot study. 5. Interview nurses, collect and analyze the obtained data. 6. Draw conclusions. Research method: qualitative study; data collection tool – interview; data analysis tool: content analysis. Research results: Summarizing the information received in the interviews, it can be concluded that in reducing the risks of aspiration, the main focus is on swallowing disorders, by performing appropriate tests, and on feeding, by choosing the consistency of food and an appropriate feeding method. The care of a stroke patient is hindered and the risks of aspiration are increased by the lack of staff, ill-conceived organization of the nurse's work environment, the injustice of the patient and his family Volume of bachelor's thesis: 40 pages, contains 1 image, 10 tables, used 45 literary sources, added 5 appendices Key words: aspiration, inpatient care, Mira Levine nursing theory, stroke patients.
Aspiration risks and their prevention in stroke patients
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; aspirācija; insulta pacienti; Mairas Levines māszinību teorija; pacientu aprūpe stacionārā