Laikraksta „The Guardian” diskursa analīze - Petrova, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2012)
Šis bakalaura darbs apraksta atkārtotas gramatiskās īpatnības, sastaptas the Guardian laikrakstā. Pētījuma mērķis bija veikt izvēlētajai teorijai salīdzinošu analīzi, lai izveidotu teorētisko pamatu pētniecībai balstoties uz diskursa analīzi un noteikt atkārtotas gramatiskās iezīmes the Guardian laikraksta rakstiem, nosakot to biežumu. Pirmā pētījuma daļa izmeklē teorētiskos avotus par diskursa un diskursa analīzes jēdzienu. Tā pēta teorijas par valodas funkcijām, tās salīdzinot un izmantojot Halideja teoriju par pamatu tālakai bakalaura darba izstrādei. Otrā pētījuma daļa sniedz augstāk minēto parādību biežumu un komentē to lietošanu saskaņā ar teorētisko pamatu. Lai paveiktu pētījumu, tika izvēlēta situācijas izpēte, kā empīriskā pētījuma metode, pielietojot diskursa analīzi, kā tās neatņemamu sastāvdaļu. Pētījuma gaitā tika noskaidrots, ka, pirmkārt, visbiežāk izmantotās gramatiskās īpatnības starppersoniskās funkcijas veidošanā ir pavēles izteiksmes teikumi, kas tika sastapti biznesa laikrakstu virsrakstos, un personas vārdu lietošana mēs un jūs. Otrkārt, ideju veidojošā valodas metafunkcija izpaužas ciešamajā un aktīvā kārtā, modālos darbības un apstākļa vārdu lietošanā. Pārsvarā lietotais laiks bija tagadne, bet aspekts - perfekts. Turklāt, aktīvā kārta dominē pār pasīvo un tiek lietota, lai uzsvērtu darbības darītāju. Treškārt, visbiežāk lietotie modālie darbības vārdi ir will, would un could biznesa rakstos, bet could, can un would zinātnes rakstos. Ceturtkārt, starp biežāk lietotajiem apstākļa vārdiem ir vietas, laika un veida apstākļi. Visbeidzot, tekstuālā valodas funkcija izpaužas ar kohēzijas līdzekļiem un savienojošajiem apstākļiem. Visbiežāk dominējošās kohēzijas līdzekļi ir atsauce, bet biežāk lietotie savienojošie apstākļi kontrastējošie un pieļāvuma apstākļi. Atslēgas vārdi: diskursa analīze, the Guardian laikraksts, starppersoniskā valodas funkcija, ideju veidojošā valodas funkcija, tekstuālā valodas funkcija, gramatiskās īpatnības.

The present bachelor thesis describes the recurrent grammatical peculiarities encountered in the Guardian newspaper. The aim of the research was to do the comparative analysis of the selected linguistic theories to form a sound theoretical background for the research underlying discourse analysis and identify the recurrent linguistic features in the Guardian newspaper articles, determining their frequency. The first part of the research investigates the theoretical sources on the notion of discourse and discourse analysis. It studies the theory on language functions, providing a comparative analysis of them, for the basis of the development of the bachelor thesis applying Halliday’s theory. The second part of the research provides the frequency of the above mentioned phenomena and comments on their use in accordance with theoretical background. To accomplish the research goal a case study was selected with the discourse analysis being its integral part. During the research it was discovered that, firstly, the most frequently used grammatical means in the representation of the interpersonal language metafunction are the imperative sentences, encountered only in business headlines and the use of personal pronouns we and you. Secondly, the ideational language metafunction was manifested by tense and aspect, passive and active voice, modal verbs and circumstance adverbials. The prevailing tense was the present, but the prevailing aspect perfect. Moreover, the active voice dominates over passive and is used for emphasizing the doer of the action. Thirdly, the most frequently used modal verbs are will, would and could in business articles and could, can and would in science articles. Fourthly, among circumstance adverbials the dominating are place, time and manner. Finally, the textual language function is manifested in terms of cohesion devices and linking adverbials. The dominating type of cohesive devices was reference whereas the most frequently used adverbial was contrast/concession type. Key words: discourse analysis, the Guardian newspaper, interpersonal language function, ideational language function, textual language function, grammatical peculiarities.
Discourse Analysis of the Newspaper “The Guardian”
Keywords: Valodniecība