"Mēness aptiekas" farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu kvalitātes izvērtējums un pilnveides iespējas - Matute, Anete (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā „Mēness aptiekas” farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu kvalitātes izvērtējums un pilnveides iespējas” autore, balstoties uz pakalpojumu kvalitātes novērtēšanas teorētiskajiem modeļiem, izvērtējusi „Mēness aptiekas” tīkla Jūrmalas aptieku sniegto pakalpojumu kvalitātes dažādas dimensijas. Mūsdienu apstākļos farmaceitiskā aprūpe ir kļuvusi par būtisku primārās veselības aprūpes sastāvdaļu, tādēļ šo pakalpojumu pieejamībai un kvalitātei tiek pievērsta aizvien lielāka uzmanība gan no nozares uzraugošo institūciju, gan sabiedrības puses, kas nosaka pētāmās tēmas aktualitāti. Maģistra darba pirmās nodaļas mērķis bija raksturot farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu tiesisko ietvaru un kvalitātes standartus Latvijā. Otrajā nodaļā, baltoties uz zinātniskās literatūras atziņām, izzinātas dažādas pieejas pakalpojuma kvalitātes novērtēšanai. Savukārt trešajā nodaļā autore, balstoties uz pakalpojumu kvalitātes mērīšanas teorētisko modeļu pamatnostādnēm un pašas veikto praktisko pētījumu rezultātiem, izvērtējusi „Mēness aptiekas” tīkla Jūrmalas aptieku farmaceitiskās aprūpes pakalpojumu kvalitātes plaisas un sniegusi priekšlikumus to mazināšanai. Maģistra darbs izstrādāts latviešu valodā. Darba apjoms ir 51 lapa. Darbs satur 11 attēlus, 4 tabulas, 2 pielikumus. Darbā izmantoti 45 literatūras avoti.

The author of the master’s thesis “The Evaluation of Pharmaceutical Care Services’ Quality at “Mēness aptieka” and Its Improvement Opportunities”, based on theoretical models of service quality evaluation, has conducted a research to evaluate different quality dimensions of pharmaceutical care services provided by “Mēness aptieka” network pharmacies at Jūrmala. Nowadays, pharmaceutical care has become a significant element of primary health care system; therefore the availability and quality of these services attract growing attention both from the industry supervising institutions and the society, which serves as the justification for the chosen research theme. The objective of the first chapter of the master’s thesis was to provide an overview of the legal framework and quality standards of pharmaceutical care services in Latvia. In the second chapter, the author, based on the findings of scientific literature, has explored different approaches used for evaluation of service quality. Whereas in the third chapter the author, based on the guidelines defined by theoretical models of quality evaluation and the results of her own practical research, has identified the existing gaps in the pharmacies of “Mēness aptieka” network located in Jūrmala and presented her proposals for their elimination. The master’s thesis is elaborated in Latvian language. The volume of the thesis is 51 page. The thesis contains 11 figures, 4 tables, 2 appendices. There were 45 literature sources used in the master’s thesis.
The evaluation of pharmaceutical care services quality at Mēness aptieka and opportunities for its improvement
Keywords: Farmācija; farmaceitiskā aprūpe; pakalpojumu kvalitāte; kvalitātes novērtēšanas metodes; pakalpojumi