Pētnieciskā žurnālistika dienas laikrakstos "Diena" un "Neatkarīgā Rīta Avīze" (2006 ─ 2007) - Riekstiņa, Anna (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba tēma ir “Pētnieciskā žurnālistika dienas laikrakstos Diena un Neatkarīgā Rīta Avīze (2006—2007)”. Darba mērķis ir noskaidrot, vai desmit gadu laikā, kopš tika veikts iepriekšējais pētījums par pētniecisko žurnālistiku, tā no redakcijas darbinieku pašiniciatīvas ir izveidojusies par stabilu un noturīgu laikraksta politikas sastāvdaļu. Darba teorētiskā daļa tiek balstīta uz trīs mediju sistēmu modeļiem un to salīdzinājumu ar Latviju, kā arī pētnieciskās žurnālistikas lomu demokrātiskas valsts stiprināšanā. Izmantojot kvantitatīvo kontentanalīzi, tika veikts laikrakstu satura pētījums, kas ļauj secināt, ka sākotnēji izvirzītā pētījuma hipotēze — desmit gadu laikā pētnieciskā žurnālistika Latvijā nav attīstījusies par stabilu žurnālistikas žanru laikrakstos, kas būtu medija politikas sastāvdaļa un spēks, kas kontrolē varu — ir patiesa. Atslēgvārdi: pētnieciskā žurnālistika, demokrātija, Diena, Neatkarīgā Rīta Avīze.

The issue of the work is “Investigative journalism in daily newspapers Diena and Neatkarīgā Rīta Avīze (2006—2007)”. The task of the work was to clarify if during ten years, since the previous research about investigative journalism was made, it has become a persistent and rooted element of media politics. There is given a characteristic of situation of Latvia in comparison with three models of media systems, and also the role of investigative journalism in democrary streghtening in the theoretical part. The research of newspaper content was made using quantitative content analysis. It lead down to a conclusion that a primary hypothesis — durign ten years investigative journalism in Latvian newspapers hasn’t developed into a persistent genre, which would function as an authority controlling power — was true. Keywords: investigative journalism, democracy, Diena, Neatkarīgā Rīta Avīze.
Investigative Journalism in Newspapers "Diena" and "Neatkarīgā Rīta Avīze" (2006 ─ 2007)
Keywords: Komunikācijas zinātne