Valsts un pašvaldību rīcības pilnveidošanas iespējas rūpēs par ārpusģimenes palikušajiem bērniem - Apanasova, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2013)
Bernu arpusimenes aprupes sistema Latvija lielakoties ir balstita uz seku likvidacijas, problematiku risinašanu, kamer pasaules prakse liecina, ka efektivak ir, ja pasakumi saistiba ar arpusimenes berniem tiek risinati preventivi, tai skaita, bernam nodrošinot imenes vidi, stradajot ar augsta riska imenem, socialas nevienlidzibas mazinašanas mehanismu pielietošana. Arpusimenes bernu problematisko situaciju risinašana valsts limeni ir nepieciešama, jo tiek risinatas vairakas problemas - mazinas nabadzibu kopuma, tiek mazinata sociala nevienlidziba, uzlabotas nakamo darba tirgus dalibnieku prasmes, iemaas un dažadas cilveciskas ipašibas, nodrošinot ikviena valsts iedzivotaja labaku dzives kvalitati. Atslegvardi: arpusimenes aprupe, berni, imene

Non-family children care system in Latvia is mostly based on elimination of consequences and problem solving while overall global practice proves that more effective way is to deal with issues preventively including approach when providing families to children, dealing with high risk social families and using mechanisms for elimination of social inequalities. Solving issues with non-family children in a country is necessary due to the fact that it addresses more problems -decrease of overall poverty, decrease of social inequalities, improved knowledge, skills and qualities of future partaker in labor market simultaneously sustaining well-being and life quality of every citizen. Key words: Non family children care system, children, and family.
Opportunities for improvement state and local government's actions in non - family children care
Keywords: Vadībzinātne