Tiesas pieejamības princips cilvēktiesību redzējumā - Kolberga, Evija (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba pirmajās divās nodaļās tiesas pieejamības princips tiek aplūkots no teorētiskā viedokļa, norādot tā izcelšanas avotu, kā arī vēršot uzmanību uz tiesas pieejamības principu kā personu procesuālo tiesību garantu, realizējot savu tiesību aizstāvību taisnīgā un neatkarīgā tiesā. Trešajā nodaļā autore norāda uz tiesas pieejamības principa satura būtiskākajiem elementiem jeb tiesībām, kuru nodrošināšana personai ir katras demokrātiskas valsts pienākums. Savukārt diplomdarba nobeigumā autore sniedz ne tikai savu redzējumu par Latvijā aktuālajām problēmām, kas liedz efektīvi realizēt tiesības uz tiesas pieejamību, bet arī piedāvā problēmu risinājumus, kā līdzekli tiesas pieejamības veicināšanai.

In the first two parts of the diploma paper deals with principle of access to court is discussed from the theoretical point of view pointing to its origin. The attention is also paid to access to court as the guarantee of a person’s rights to trial carrying out the defence of rights in just and independant court. In the third part of the paper the author points to the essential elements of the principle of access to court. The ensurance of personal rights is the liability of democratic state. In the end the author gives her own viewpoint of urgent problems in Latvia which restrict to realize access to court effectively. She also proposes the solution of problems as the favourable means of access to court.
The Principle of Access to Justice From the Aspect of Civil Rights
Keywords: Tiesības