Juridisko profesiju kvalifikāciju savstarpējā atzīšana Eiropas Savienībā - problēmas un risinājumi - Plone, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījumā ir apskatīta Līguma par Eiropas Savienības darbību regulētā nodibinājuma brīvība: nodibinājuma jēdziens un LESD 49.panta saturs, nodibinājuma nošķiršana no pakalpojumu sniegšanas brīvības, kā arī valsts varas īstenošana; izpētīta kvalifikācijas savstarpējā atzīšana: regulējošie tiesību akti, nozīme, kā arī attiecināmība uz juridisko profesiju pārstāvjiem, kā rezultātā ir atklāta problēma saistībā ar zvērināta notāra kvalifikācijas atzīšanu: pilsonības prasība, viedokļu dažādība valsts varas īstenošanā, kā arī sekundārā regulējuma trūkums. Pētījums mērķis ir noskaidrot 2016.gada problēmas, kas ir saistītas ar nodibinājuma brīvību, kā arī analizēt attiecīgos tiesību aktus, judikatūru un apskatīt citu pētnieku un profesionāļu viedokļus. Pētījumā ir secināts, ka vislielākās problēmas ir saistītas ar zvērinātu notāru kvalifikācijas atzīšanu, un jāpiemin arī neuzticība Eiropas Savienībā garantētajām brīvībām, kas attur pilsoņus izmantot savu potenciālu un iespējas. Pētījums satur 44 lapaspuses.

This research is concentrated on the chapter Freedom of establishment in the Treaty on the Functioning of the European Union: the definition of establishment, the scope of Article 49, difference between right of establishment and free movement of services, also the official authority exception; explored mutual recognition of qualification: general legislation, the importance and rules for legal professions, as a result the problem with notaries has been recognized: nationality request, different opinions about connection with official authority and also the lack of secondary legislation. The aim of research was to find out the problems at 2016, which are related with freedom of establishment and legal professionals as well as analyze legislation, Court decisions, and also different opinions of other scientists and professionals. It is concluded that most problems are related with mutual recognition of notaries and also the lack of trust to guaranteed freedoms in European Union has to be mentioned, because it discourage citizens to use their potential and opportunities. Research has 44 pages.
Mutual recognition of legal profesional in the European Union - problems and solutions
Keywords: Juridiskā zinātne; Eiropas Savienība; nodibinājumi; kvalifikācija; atzīšana; notāri