Adjektīvu paronīmi lietišķajā tekstveidē - Rūse, Anna (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba nosaukums ir „Adjektīvu paronīmi lietišķajā tekstveidē”. Paronīmija ir viens no paralēlismu veidiem, mūsdienās latviešu valodniecībā adjektīvu paronīmija ir aktuāla, bet maz pētīta parādība. Adjektīvu paronīmija regulāri identificējama noteiktos vārddarināšanas tipos, tajā ir izplatīti atšķirīgu sufiksālu atvasinājumu paronīmu pāri. Lietišķajos tekstos adjektīvu paronīmu lietojums ir aktuāls. Darba mērķis ir aprakstīt un analizēt adjektīvu paronīmu lietojumu lietišķajā tekstveidē. Lai sasniegtu darba mērķi, ir izvirzīti vairāki uzdevumi, kuros ietilpst teorētiskās literatūras izpēte, adjektīvu paronīmu klasifikācija un analīze, adjektīvu paronīmu šķīruma konstatēšana. Adjektīvu paronīmi ir analizēti no semantiskā aspekta. Praktiskajā pētījumā aplūkota katra adjektīva nozīme un noteikts to lietojums lietišķajā tekstveidē.

The topic of the Bachelor paper is „Adjective Paronyms in Administrative Documents”. Paronymy is one of the parallelism types. Nowadays in Latvian linguistics adjective paronymy is topical, but there is lack of researches about it. Adjective paronymy is regularly identified in certain word-formation types, there are distributed paronym pairs with different suffixes derivatives. Use of adjective paronyms is topical in administrative documents. The aim of the research is to describe and analyze use of adjective paronyms in administrative documents. According to the aim, there are highlighted tasks, which include studies of theoretical literature, classification and analysis of adjective paronyms, fixing the difference between adjective paronyms. Adjective paronyms are analysed from semantic aspect. Meaning of each adjective and use of adjective paronyms in administrative documents are analyze in practical research.
Adjective Paronyms in Administrative Documents
Keywords: Filoloģija; paronīmija; paronīms; adjektīvu vārddarināšana; semantiskais aspekts; lietišķā tekstveide