Telpiskās orientācijas spējas pieaugušajiem atkarībā no ikdienas fiziskās aktivitātes - Ozols, Viesturs (Latvijas Universitāte, 2021)
Ir pierādīts, ka fiziskas aktivitātes rada pozitīvu ietekmi uz cilvēka kognitīvajām funkcijām. Taču trūkst zināšanu par mehānismiem kā tiek ietekmētas telpiskās orientācijas spējas un kā šīs kognitīvās funkcijas izmainās atkarībā no ikdienas fiziskām aktivitātēm. Telpiskajai orientācijai ikdienā ir būtiska nozīme, kaut arī šis spējas visbiežāk tiek pielietotas neapzināti – vadot auto, staigājot pa tumšām telpām, plānojot maršrutu. Lai arī telpiskās uztveres nodrošināšanai lielākoties tiek izmantota vizuālā uztvere, ir būtiski noskaidrot fizisko aktivitāšu pienesumu telpiskās uztveres nodrošināšanā. Lai atklātu kā attīstīt telpiskās orientācijas spējas, vispirms nepieciešams izvērtēt to ietekmējošos faktorus. Tāpēc šī pētījuma mērķis ir noskaidrot vai ikdienas fiziskās aktivitātes līmenim ir būtiska ietekme uz telpiskās orientācijas spējām. Pētījumā piesaistīti dažādi dalībnieki ar dažādu ikdienas fiziskās aktivitātes līmeni. Kopumā mazāk kā ceturtā daļa pētījuma dalībnieku bija raksturojami kā mazkustīgi un viduvēji viņu norādītā perspektīvas leņķiskā kļūda bija 21,52° vīriešiem, savukārt 28.62° sievietēm. Pētījuma tiek atklāts, ka nav novērojamas būtiskas saistības starp izmaiņām ikdienas fizisko aktivitāšu līmenī un telpiskās orientācijas spējām. Fizisko aktivitāšu veids un slodze arī būtiski neietekmē telpisko orientāciju. Pētījums saskaņots ar Latvijas Universitātes Kardioloģijas un reģeneratīvās medicīnas institūta zinātniskās izpētes ētikas komisiju, lēmums Nr. 149/2021 Darbs sastāv no 66 lapaspusēm, 22 attēliem un 3 tabulām.

Physical activity has been shown to have a positive effect on human cognitive function. However, there is a lack of knowledge about the mechanisms by which spatial orientation abilities are affected and how these cognitive functions change depending on daily physical activity. Spatial orientation is important in everyday life, although this ability is most often used unconsciously - driving a car, walking in dark rooms, planning a route. Although visual perception is mostly used to ensure spatial perception, it is important to find out the contribution of physical activities in providing spatial perception. In order to discover how to develop spatial orientation abilities, it is first necessary to evaluate the factors influencing it. Therefore, the aim of this study is to determine whether the level of daily physical activity has a significant effect on spatial orientation abilities. The study involved different participants with different levels of daily physical activity. Overall, less than a quarter of the study participants were characterized as sedentary and moderately, the reported angular perspective error was 21.52 ° for men and 28.62 ° for women. The study reveals that there is no significant relationship between changes in the level of daily physical activity and spatial orientation abilities. The type and load of physical activities also do not significantly affect spatial orientation. The research was coordinated with the Research Ethics Commission of the Institute of Cardiology and Regenerative Medicine of the University of Latvia, decision no. 149/2021 The work consists of 66 pages, 22 figures and 3 tables.
Spatial orientation abilities depending on daily physical activities in adults
Keywords: Bioloģija; Telpiskā orientācija; Telpiskās spējas; Fiziskās aktivitātes; Perspektīvas uztvere