Sakņu piepes Heterobasidion annosum s.l. un citu koksni kolonizējošo sēņu attīstība uz trupējušas egles koksnes - Brūna, Lauma (Latvijas Universitāte, 2014)
Maģistra darba mērķis bija novērtēt sakņu piepes augļķermeņu attīstību un koksni kolonizējošo sēņu sugu daudzveidību uz trupējušas egles koksnes atliekām un celmiem. Darbā analizētas 238 lielu dimensiju, 61 mazu dimensiju (ø > 4,5 cm) egles koksnes mežizstrādes atliekas un 40 celmi. Iegūtie rezultāti liecina, ka H. annosum s.l. attīstība straujāk norit Kp meža tipā, salīdzinot ar Dm. Uz atliekām ar mizas bojājumiem veidojas vidēji 1,7 reizes vairāk augļķermeņu nekā uz atliekām bez mizas bojājumiem. Sēņu sugu sastopamība būtiski atšķiras pa gadiem un starp meža tipiem. Lai ierobežotu sakņu piepes izplatību, Kp meža tipos vēlams izvākt trupējušas egles koksnes mežizstrādes atliekas ar mizas bojājumiem. Šāda darbība arī būtiski neietekmētu sēņu daudzveidību. Precīzākiem rezultātiem un rekomendācijām nepieciešami turpmāki pētījumi. Heterobasidion annosum, Picea abies, meža tipi, mizas bojājumi, augļķermeņi, sēņu sugu daudzveidība

Aims of this work were to evaluate development of H. annosum s.l. fruit bodies and to assess diversity of wood inhabiting fungi on decayed logs and stumps of Norway spruce Picea abies. In total, 238 decayed CWD, 40 stumps and 61 logs over 4.5 cm in diameter were analyzed. The maximum amount of H. annosum s.l. fruit bodies was estimated in second (Oxalidosa turf. mel.) and third (Hylocomiosa) year. On average, 1.7 times more H. annosum s.l. fruit bodies were established on logs with bark damages than on logs without it. Abundance of wood inhabiting fungi varies between years and forest types. It is recommended to remove decayed spruce logs with bark damages from Oxalidosa turf. mel. to reduce the spread of H. annosum s.l. This action will not influence diversity of wood inhabiting fungi substantially. Further research is needed to make better proved recommendations. Heterobasidion annosum, Picea abies, forest types, bark damages, fruit bodies, fungal diversity
Development of Heterobasidion annosum s.l. and other wood inhabiting fungi on decayed wood of Norway spruce
Keywords: Bioloģija