Uztura paradumu saistība ar kardiovaskulāriem riska faktoriem 1. tipa cukura diabēta pacientiem Latvijā. - Kaudze, Marta (Latvijas Universitāte, 2023)
1. tipa cukura diabēts (CD) ir hroniska vielmaiņas traucējumu slimība, ko visbiežāk atklāj salīdzinoši agrīnā vecumā. Slimības rezultātā aizkuņģa dziedzera bēta šūnas nespēj sintezēt insulīnu, tāpēc, lai neveidotos paaugstināts glikozes līmenis asinīs, nepieciešamas insulīna injekcijas. Nepietiekami kontrolējot glikozes līmeni asinīs, pacienti var saskarties ar nopietnu komplikāciju attīstību, kas var ietekmēt tādus orgānus kā nieres, sirdi un asinsvadus, veicinot citu slimību rašanos. Tāpēc ir svarīgi kontrolēt glikozes līmenis asinīs normas robežās. Sirds un asinsvadu slimības jeb kardiovaskulāras slimības (KVS) ir visizplatītākais nāves cēlonis pasaulē. 1. tipa CD pacientiem ir palielināts risks uz KVS. Uzturam ir būtiska nozīme dažādu slimību profilaksē un ārstēšanā, tai skaitā 1. tipa CD un KVS gadījumā. Ar uzturu ir iespējams ne tikai izmainīt asins analīžu rezultātus, piemēram, KVS pacientiem, bet arī 1. tipa CD pacientiem ietekmēt uzņemto ogļhidrātu daudzumu un tādējādi uzņemto glikozes līmeni asinīs. Pētījuma mērķis: noskaidrot KVS riska faktoru – zema blīvuma lipoproteīna holesterīna, triglicerīdu un aptaukošanās – saistību ar uzņemto uzturu 1. tipa CD pacientiem. Materiāli un metodes: tika veikts kvantitatīvs šķērsgriezuma pētījums, kurā tika analizēti pētījuma dalībnieku antropometriskie rādītāji, laboratoriskie analīžu rezultāti un uztura anketas. Rezultāti: no 10 pārtikas produktu grupām tikai četrām – saldumiem, sarkanai gaļai, gaļas produktiem un fast food bija statistiski nozīmīgas korelācijas, jo p vērtības bija <0,05 Spīrmena korelācijas testā. Secinājumi: Visbiežāk pētījuma dalībnieki uzturā lieto svaigus dārzeņus, augļus un ogas, saldumus, taču vismazāk lieto fast food, gaļas produktus un sarkano gaļu. Var secināt, ka aptaukošanās un triglicerīdu līmenis ir saistīti ar uzņemto ikdienas uzturu.

Type 1 diabetes (T1D) is a chronic metabolic disorder disease most commonly detected at a relatively early age. As a result of the disease, pancreatic beta cells are unable to synthesize insulin, so insulin injections are required to avoid producing elevated blood glucose levels. Under-control of blood glucose levels can lead patients to develop serious complications that can affect organs such as the kidneys, heart and blood vessels, contributing to the onset of other diseases. It is therefore important to monitor blood glucose levels within the normal range. Cardiovascular disease (CVD) is the most common cause of death in the world. T1D patients are at increased risk for CVD. Nutrition plays an important role in the prevention and treatment of various diseases, including T1D and CVD. As well as altering blood test results in patients with CVD, nutrition can also affect the amount of carbohydrates intake and thus blood glucose intake in T1D patients. Aim of the study: to clarify the relationship of CVD risk factors - low density lipoprotein cholesterol, triglycerides and obesity - to dietary intake in T1D patients. Materials and methods: quantitative cross-sectional study was conducted which analysed the anthropometric parameters, laboratory analysis results and nutrition questionnaires of the study. Results: out of 10 food groups, only four – sweets, red meat, meat products and fast food – had statistically significant correlations, because p values were < 0.05 in the Spearman correlation test. Conclusions: most commonly, study participants consume fresh vegetables, fruits and berries, sweets, but the least use is fast food, meat products and red meat. It can be concluded that levels of obesity and triglycerides are linked to the daily nutrient intake.
Association of cardiovascular risk factors to dietary habits in type 1 diabetes patients in Latvia.
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; 1. tipa cukura diabēts; kardiovaskulāras saslimšanas; uzturs