Starp-augu signālu ietekme uz saņēmējaugu fizioloģiskajiem parametriem mikorizas savienotos augos - Auzāne, Barbara (Latvijas Universitāte, 2025)
Mikorizas sēnes spēj savienot augu saknes tīklā, pa kuru notiek signālu pārraide. Šī pētījuma mērķis bija noskaidrot, vai šādā tīklā pārraidīti biotiskā stresa signāli ietekmē saņēmējauga fizioloģiskos parametrus, kas saistīti ar fotosintēzi. Eksperimentā vienā podā audzēti divi Medicago truncatula augi, no kuriem donora augs tika mehāniski ievainots un apstrādāts ar flagelīnu. Saņēmējaugā mērīts fotosintēzes ātrums un pigmentu saturs. Rezultāti liecina, ka mikorizas tīklā pārraidīti biotiski signāli neietekmē ne CO₂ neto asimilācijas ātrumu, ne hlorofila saturu, taču ietekmē hlorofilu saturu, kas, iespējams, norāda uz mikorizas pozitīvo ietekmi uz auga aizsargreakcijām.

Mycorrhizal fungi are able to connect plant roots into a network through which signals are transmitted. The aim of this study was to investigate whether biotic stress signals transmitted through such a network affect photosynthesis-related parameters of the recipient plant related to photosynthesis. In the experiment, two Medicago truncatula plants were grown in the same pot in which the donor plant was mechanically wounded and treated with flagellin. Photosynthetic rate and pigment content were measured in the recipient plant. The results show that biotic signals transmitted in the mycorrhizal network do not affect the net assimilation rate of CO₂ nor the chlorophyll content, but do affect the chlorophyll content, possibly indicating mycorrhiza positivity on plant defense responses.
Role of interplant signaling in modulating physiological parameters of recipient plants linked via mycorrhizal networks
Keywords: Bioloģija; Starp- augu signāli; Mikorizas tīkli; Biotisks stress; Fotosintēze