Sociālās realitātes reprezentācija kā izrādes sabiedrības daļa nacionālās identitātes atspoguļojumam latviešu drukātajos medijos 2017. gadā - Nazarova, Signe (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darba mērķis ir aplūkot savstarpējās attiecības starp mediju tekstu, izrādi un mediju auditoriju, lai izprastu kā teksti un izrādes mediju kultūrā iekodē savā saturā nozīmīgus sociālos elementus, šajā gadījumā, nacionālo identitātes jautājumu. Darba teorētiskā daļa balstās uz Gija Debora “izrādes sabiedrības” koncepta, Duglasa Kelnera “mediju izrādes” koncepta, mediatizācijas, rāmējuma teorijas, sociālās realitātes konstruēšanas teorijas un nacionālās identitātes teorētiķu atziņām. Sniegts ieskats arī kā mediju izrādes izpaužas dažādu notikumu reprezentācijā. Pētījuma datu iegūšanas metode izvēlēta kā kvantitatīvā kontentanalīze latviešu drukātajos laikrakstos “Diena”, “Latvijas Avīze” un “Neatkarīgā Rīta Avīze”. Iegūto datu apstrāde izmantota fokusa grupas diskusijā, kas veidota starp latviešu drukāto mediju auditorijas pārstāvjiem. Maģistra darba iegūtie dati liecina, ka izrādes sabiedrības elementi izpaužas latviešu drukātajos medijos kā realitātes reprezentācija, sabiedrības nošķiršana un nacionālās identitātes atspoguļojums kā pozitīva darbība.

The aim of the master thesis is to examine the relationship between the media text, the spectacle and the media audience in order to understand how social elements, in this case, national identity, are encoded in the media culture. The theoretical part of the master thesis is based on Guy Debord’s “the society of the spectacle” concept, Douglas Kellner’s “media spectacle” concept, mediatization, framing theory, the social construction of reality theory and national identity’s researcher ideas. The quantitative content analysis in the Latvian printed periodicals “Diena”, “Latvijas Avīze” and “Neatkarīgā Rīta Avīze” has been selected for the method of data acquisition of the research. The obtained data processing was used in the focus group discussion, which was formed among representatives of the Latvian printed press audience. The master thesis’ found data suggests that elements of the society of the spectacle are present in Latvian print media as social reality’s representation, society’s seperation and national identity’s representation as positivity.
Social reality's representation as an element of the society of the spectacle for national identity's reflection in Latvian printed press in 2017
Keywords: Komunikācijas zinātne; izrādes sabiedrība; mediju izrāde; nacionālā identitāte; latviešu drukātie mediji