Dokumentu atlases process bibliotēkās mūsdienās :problēmas un risinājumi - Upeniece, Mārīte (Latvijas Universitāte, 2006)
Maģistra darbs „Dokumentu atlases process bibliotēkās mūsdienās: problēmas un risinājumi” ir balstīts uz mūsdienu prakses analīzi un skar temata teorētiskos un empīriskos aspektus. Pētījumā ir aplūkota bibliotēkas krājuma attīstība kā bibliotēkas pārvaldības sastāvdaļa, sniegts bibliotēkas krājuma attīstības politikas un dokumentu atlases politikas raksturojums. Dokumentu atlase tiek apskatīta kā vairāku darba procesu kopa. Pētījumā tika veikta aptauja, kurā noskaidroja Latvijas bibliotēku, grāmatu izdevēju un grāmatu tirgotāju sadarbību, Latvijas dokumentu tirgus informacionālo avotu vērtējumu. Autore secināja, ka, lai bibliotēkas veiktu kvalitatīvu, bibliotēkas lietotāju informacionālajām vajadzībām atbilstošu dokumentu atlasi, bibliotēkām nepieciešams izstrādāt bibliotēkas krājuma attīstības un dokumentu atlases politikas.

The master paper „Present-day Process of Document Selection in Libraries: Problems and Solutions” is based on analysis of current practices and describes theoretical and empirical aspects of the subject. The author describes development of library collection as a constituent part of library management process, as well as the characterization of the library collection development. Document selection is described as a set of a number of processes. The author has studied cooperation among libraries, book publishers and sellers of Latvia, as well as carried out assessment of the informational sources of the document market of Latvia. The author has come to a conclusion – to ensure qualitative document selection that meets informational needs of users, the library should work out a collection development and document selection policy.
Present-day Process of Document Selection in Libraries: Problems and Solutions
Keywords: Komunikācijas zinātne