Spriedzes radīšanai izmantotās kinematogrāfiskās tehnikas miniseriālā "Černobiļa" - Koškina, Paula Anna (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba tēma ir "Spriedzes radīšanai izmantotās kinematogrāfiskās tehnikas miniseriālā "Černobiļa"". Darbā tiks pētīts, kādas metodes un paņēmieni ir izmantoti, lai radītu skatītājā nepārtrauktu spriedzes sajūtu. Darba teorētiskajā daļā tiek aplūkots naratīvs, naratīva uztvere, kino un naratīvs, dokumentālā un spriedzes kino iezīmes, darbības vide, kostīmi un grims, vēstures reprezentācija kino, krāsu lietojums un nozīmes, miniseriāls "Černobiļa" un seriāla kritika, kā arī kvalitatīvās kontentanalīzes un naratīva analīzes izmantošana. Darba empīriskajā daļā tiek veikta kvalitatīvā kontentanalīze un naratīva analīze. Pētījumā tiek noskaidroti un aprakstīti tie paņēmieni un veidi, kā tiek panākta spriedze, kas ir klātesoša visa seriāla garumā. Pielikumā atrodams kvalitatīvās kontentanalīzes kodēšanas rāmis un kvalitatīvās kontentanalīzes datu tabulas.

The theme of this Bachelor's thesis is "The cinematographic techniques used to achieve suspense in miniseries "Chernobyl"". This thesis will explore what methods and ways are used to achieve continuous suspense for the viewer. The theoretical part of this thesis deals with narrative, perception of narrative, cinema and narrative, documentary and suspense cinema, the environment, costumes and makeup, the representation of history in cinema, use and meaning of colour, miniseries "Chernobyl" and its critique, as well as descriptions of qualitative content analysis and narrative analysis. The empirical part of this thesis deals with conducting a qualitative content analysis and narrative analysis. The research explores and describes the ways methods used to achieve suspense throughout the entirety of the show. The Annex includes the qualitative content analysis coding frame as well as tables of compiled data.
The cinematographic techniques used to achieve suspense in miniseries "Chernobyl"
Keywords: Komunikācijas zinātne; Kino; Naratīvs; Černobiļa; Naratīva analīze