Māsas rīcība asins komponentu transfūzijas nodrošināšanā bērnu aprūpē - Saksone, Daiga (Latvijas Universitāte, 2019)
Bakalaura darba tēma - „Māsas rīcība asins komponentu transfūzijas nodrošināšanā bērnu aprūpē”. Tēmas aktualitāti nosaka transfūzijas mērķis: nodrošināt pacientu ar drošu un precīzu asins komponentu ievadi, vēlamā terapeitiskā efekta sasniegšanai. Šajā augsta riska ārstniecības procesā ir iesaistītas māsas, viņu rīcība būtiski ietekmē transfūzijas mērķa sasniegšanu. Darba mērķis ir izvērtēt māsas rīcību asins komponentu transfūzijas nodrošināšanā bērnu aprūpē. Pētniecības uzdevumi ir: apkopot un analizēt literatūru saistībā ar asins komponentu transfūziju pediatrijā; pielietot B. Ņūmenas veselības aprūpes sistēmas teoriju; izstrādāt pētniecības instrumentus, organizēt un veikt pilotpētījumu un pētījumu; apkopot un analizēt pētījuma rezultātus. Pētījuma jautājums: kāda ir māsas rīcība asins komponentu transfūzijas nodrošināšanā bērnu aprūpē? Pētījuma instrumenti: novērošanas karte un dokumentu analīzes protokols Pētījuma veids: kvalitatīvā pētniecības metode – novērojums, dokumentu analīze. Atbilde uz pētījuma jautājumu ir: māsas rīcība asins komponentu transfūzijas nodrošināšanā bērnu aprūpē ir pārdomāta, saskaņā ar ētikas normām, tomēr māsai vēlams uzlabot savu darba kvalitāti. Atslēgvārdi: asins komponenti, transfūzija, māsas rīcība, bērnu aprūpe, novērojums.

Bachelor's Theme - "Nurse's action for blood components transfusion in child care". The topicality of the topic is determined by the purpose of the transfusion: to provide the patient with a safe and accurate blood components to achieve the desired therapeutic effect. Nurses are involved in this high-risk treatment process, and their actions have a significant impact on the goal of the transfusion. The aim of the work is to evaluate the behavior of the nurse in ensuring the transfusion of blood components in child care. Research tasks include: collecting and analyzing literature on blood components transfusion in pediatrics; to apply B.Neuman's health care system theory; develop research tools, organize and perform pilot research and research; to summarize and analyze the results of the research. The question of research: what is the nurse’s action in ensuring blood components transfusions in child care? Research tools: observation card and protocol of document analysis. Research type: qualitative research method - observation, document analysis. The answer to the research question is: nurses' behavior in ensuring blood components transfusion in child care is well thought-out according to ethical standards, however it is advisable for the nurse to improve her work quality. Keywords: blood components, transfusion, nurse’s action, child care, observation.
Nurse's action for blood components transfusion in child care
Keywords: Medicīna; asins komponenti; transfūzija; māsas rīcība; bērnu aprūpe; novērojums