Gravu morfoloģija un to veidošanās likumsakarības Slīteres Zilajos kalnos - Stibe, Ričards (Latvijas Universitāte, 2018)
Latvijā Kurzemes teritorijā nav pietiekoši daudz kvalitatīvu un kvantitatīvu datu par gravu erozijas reljefu. Bakalaura darba mērķis ir izpētīt gravu morfoloģiju, vēsturisko attīstību un galvenos to veidošanās faktorus Slīteres Zilo kalnu teritorijā. Lauka pētījumu ietvaros veikti 25 zondējumi, kuros iegūtie nogulumi tika dokumentēti un izmantoti gravu ģeoloģiskās uzbūves aprakstā. Gravu morfometrisko parametru un sateces baseina analīzei, lai attālināti veiktu gravu attīstības izpēti, tika izmantots reljefa virsmas modelis no lāzeraltimetrijas datiem. Gravu izplatības areālā ir izplatīti glaciolimniski nogulumi, kas ļauj uzskatīt, ka gravu sākotnējā attīstība saistāma ar pieledāja ezera noplūšanu pēc Valdemārpils deglaciācijas fāzes.

A research needs to be done due to lack of qualitative and quantitative data about gully eroded surfaces in the Kurzeme, Latvia. The aim of the Bachelor Thesis is to study the morphology and formation of gullies and their development in the Blue hills of Slitere. In the field studies 25 sediment cores were done, from which sediments were documented and later used for description of the geological structure of gullies. Earth’s surface model from laser altimetry data was used to analyze drainage basin and morpometric features of the gullies. Glaciolimnic sediments in gully eroded areas lead to consideration, that earliest gully erosion was formed by the outburst of a proglacial lake after the Valdemarpils deglaciation phase.
Morphology and origin of gullies in the Slītere Blue hills
Keywords: Ģeoloģija; Dundagas pacēlums; Glaciālie nogulumi; Pieledāja ezers; Lineārā erozija; Lāzeraltimetrijas dati